Tıp dilinde kullanılan Beta HCG Testi aslında günlük kullanımda gebelik testi ya da hamilelik testi olarak bilinmektedir. Gebelik testi olarak bilinen bu test değeri, önemli bir kan parametresi ve hormon ölçümü ile elde edilmektedir. Bu durumda gebelik durumu hakkında öncül bir test ya da yoklama sonucu almak isteyen kişiler, bu test ve hormon değerini idrar ya da kan testi üzerinden sonuç bilgisini alabilmektedir.
Bu açıdan idrar ya da kan testi ile elde edilebilecek bu kan ve hormon değeri, olası gebelik durumunda ortaya çıkmakla beraber bazı özel durumlarda hastalık durumlarının da habercisi olabilmektedir. Beta HCG değeri erkeklerde yüksek seviyelerde çıkması halinde bazı hastalıkların habercisi olabildiği gibi kadınlarda bulunan seviyesi gebelik durumunu ortaya çıkarmaktadır.
Beta HCG Testi
Genel olarak bahse konu olan bu test, kendisine gebelik ya da hamilelik durumu bulunan kadınların idrar ya da kan testi vasıtası ile uygulatabileceği bir test anlamına gelmektedir. Bu test sayısında belirli bir forma ölçümün sonucunda ortaya çıkan referans değeri, kişinin gebelik ihtimali taşıyıp taşımadığını ortaya koymaktadır. Beta HCG hormonunun ölçülmesine yönelik yapılan bu test, gebelik durumunun ortaya çıkmasıyla beraber kadınlarda yüksek bir seviyeye çıkmaktadır. Özellikle döllenme işleminin gerçekleşmesi ile beraber plasenta aracılığı ile salgılanan bu hormon, yaklaşık 11 gün içerisinde kan değerlerinde, normalden yüksek bir seviyede saptanabilmektedir. Dolayısıyla kan testinde Beta HCG değeri yüksek çıktığında gebelik ihtimali oldukça yüksektir.
Beta HCG Testi sonucunda referans değeri 0-10 mIU/mL değerleri aralığı, gebelik durumunu ifade etmez. Ancak döllenme sürecinin başlamasından itibaren yaklaşık 11 gün içinde bu hormonda %60 oranında bir atış gerçekleşmesi ile beraber bu değer yükselir ve plasenta tarafından salgılanan bu hormon değeri sayesinde, kadının kan testi numunesi üzerinde gebelik ihtimali kuvvetli bir seviyeye çıkar.
Beta HCG hormon değerinin ortaya çıkması için döllenme işleminin üzerinden en az 11 gün geçmiş olması gereklidir. 11 günlük zaman zarfından sonra plasenta tarafından salgılanan Beta HCG hormonu, kan testi vasıtası ile öğrenilebilmektedir. İdrar yolu ile de öğrenilebilecek olan bu hormon seviyesi, gebelik ihtimalini ortaya çıkardığı gibi bu testlerin yapılması ve sonuç bilgisinin alınması çok uzun bir zaman içinde gerçekleşmez. Hem kan hem de idrar test sonuçları, numunelerin alındığı gün içinde genellikle sonuçlanmaktadır.
İlgili testlerin yapılmasından önce, hastanın herhangi bir şekilde ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Bu açıdan test yaptırmaya gittiğinizde kol bölgesinden yeterli miktarda bir kan numunesi alınması vasıtası ile ilgili test gerçekleştirilmektedir. Test sonucu belirtilen seviyelerin üzerinde çıkması halinde gebelik ihtimali yüksek bir şekilde değerlendirilmektedir ve test sonucunun ortaya çıkması ile beraber doktorunuz ile konu hakkında fikir alışverişinde bulunmanız veya sonrasında izlenecek yollar ile ilgili gerekli bilgileri edinmeniz mümkündür.
Beta HCG Ne Demek
Kendisinde hamilelik şüphesi bulunan kişiler ya da genel olarak farklı kaynaklardan bu bilgileri elde eden kişiler Beta HCG ne demek sorusunu sorabilirler. Tıp dilinde aktif olarak kullanılan Beta HCG Testi kadının, hamilelik durumunun olup olmadığını tespit eden Beta HCG hormonunu ölçmeye yarayan bir testtir. Bu açıdan yumurtanın döllenmeye başlamasından itibaren 11 günlük zaman zarfı içinde bahse konu olan bu hormon seviyesinde bir artış meydana gelmektedir.
Gebelik durumu olmayan bir kadında bu hormon seviyesi 0-10 mIU/mL olarak bulunmaktadır. Ancak ilgili hormon seviyesindeki bu artış, %60 oranında bir yükseliş ile ilgili test ile tespit edildiğinde bu testin sonucu hamilelik durumunun geliştiğine yönelik bulguları ifade etmektedir.
Beta HCG bir hormon olarak bilinmektedir. Yumurtanın rahimde döllenme durumu gerçekleşmesinden itibaren özellikle de 11 günden sonraki süreçte plasenta tarafından salgılanan Beta HCG hormonu, gebelik durumunun gerçekleştiğini ve buna yönelik bir durumun netleşeceğine dair bir sonuç ortaya çıkarılmasında referans alınmaktadır.
Beta HCG hormonu yalnızca gebelik durumunun olup olmadığına yönelik değil aynı zamanda bu hormonun kan değerindeki durumuna bakılarak da gebelik haftası tespit edilebilmektedir. Beta HCG değeri 5-10 mIU/mL olduğunda gebeliğin üçüncü haftası olduğuna yönelik bir sonuç elde edilirken bu değer, 20-7340 mIU/mL aralığına yükseldiğinde ise gebeliğin beşinci haftasına işaret etmektedir.
Hatırlatmakta fayda vardır ki bahse konu olan bu hormonu seviyesinin miktarı, bebeğin sağlık durumu açısından herhangi bir bulguya ya da belirtiye sahip değildir. Dolayısıyla bu hormon değerlerinin belirtilen referans aralıklarında yer alması ya da yüksek seviyelerde çıkması bebeğin sağlığı ile alakalı yorumlanmaz. Kısacası genel olarak değerinin yüksek olmasının nedeni kadının gebelik ihtimalini gerçekleşmiş olması ve bundan kaynaklı olarak plasentanın salgılamış olduğu hormonu miktarının yükselmesidir.
Ancak testte herhangi bir ihtimale karşılık yanlışlık ya da yanılma olması dikkate alınarak Beta HCG Testi 48-72 saat sonrasında yenilenmesi tavsiye edilmektedir. Erkekler için ise bahse konu olan bu hormonun yüksek seviyelerde çıkması bazı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilebilmektedir. Bu açıdan pankreas kanseri, mide kanseri, yumurtalık ya da testis kanseri gibi durumların da belirtisi olarak ele alınabilmektedir. Benzer durumlarda gebelik ihtimali bulunmayan kadınlar için de bu hormon seviyesi yüksek çıktığında aynı belirtiler hastalık ihtimalleri olarak değerlendirilebileceği gibi dış gebelik ya da boş gebelik gibi ihtimaller için de değerlendirilebilmektedir.
Beta HCG Testi Sorgulama
Herhangi bir sebepten dolayı gebelik durumunu ya da farklı bir şekilde hastalık durumun yoklamak isteyen kişiler çeşitli testler yaptırarak bu durumları netleştirmeye yönelik adım atabilmektedir. Beta HCG Testi bu açıdan gebelik ihtimali olan kadınların tercih edebileceği sağlık tesisleri arasında yer almaktadır. Ancak hamilelik durumu söz konusu olmayan ya da herhangi bir şekilde ihtimali bulunmayan kişiler için de bazı hastalıkların tespiti için yapılabilmektedir.
Özellikle gebelik ihtimali bulunmayan ya da bu durum içerisinde olmayan kişiler için bazı hastalıkların belirleyicisi olan bir hormon seviyesinin yüksekliği durumunda boş gebelik, dış gebelik, pankreas kanseri, mide kanseri, yumurtalık, testis, akciğer ya da meme kanseri gibi hastalıkların ortaya çıkmasında Beta HCG hormon seviyesi baz alınabilmektedir. Bu konu hakkında ilgili alanda uzman bir hekim yönlendirmesi ile testin yapılması ve sonrasında yine uzman hekim tarafından test sonucunun değerlendirilmesi gerekmektedir.
Beta HCG testini yaptıran kişiler ise test sonucuna yönelik bir sorgulama yapabilmektedir. Beta HCG Testi sorgulama işlemlerinde ise ilgili testi yaptırdığınız hastane ya da laboratuvar üzerinden sonuç bilgisini elde edebilmeniz mümkündür. Ayrıca kişisel sağlık bilgi sistemi olan e-nabız sistemi üzerinden gerekli izin ve profil ayarlarının verilmiş olması halinde de bu test sonucuna e-nabız sistemi üzerinden erişmeniz mümkündür.
Bütün bu işlemlerin haricinde evde Beta HCG testini yaptıysanız, genellikle idrar testi olarak yapılan bu testin sonucunda biraz beklemeniz ve test çubuğunun sonucu göstermesi halinde sonuç bilgisine ulaşmanız mümkündür. Her sağlık konusunda olduğu gibi, bu konuda da mutlaka uzman bir doktora danışılması ve gerekli yönlendirmeler ile gerekli testlerin yapılması bu açıdan tavsiye edilmektedir.
Beta HCG Testi ile ilgili cevaplarımızı aldığınızda tatmin olmadıysanız eğer aklınıza takılan soruları direkt yorum olarak sorabilir veya ilave etmek istediğiniz bilgi var ise direkt bunuda herkese açık bir şekilde yorumla bildirebilirsiniz.
1 Haftalık Gebelikte Beta HCG Kaç Olmalı?
1 haftalık bir gebelikte Beta HCG seviyeleri henüz belirgin değildir. Bu nedenle, normal bir 1 haftalık gebelik için Beta HCG seviyeleri bildirilmez. Gebelik genellikle, son adet dönemi tarihinden yaklaşık 2 hafta sonra oluştuğu için, gebeliğin başlangıcında Beta HCG seviyeleri genellikle ölçülemez. Ancak, kadınlar hamile olduklarını öğrenmek için, gebelik testi yaparak veya diğer belirtilerle fark edebilirler.
2 Haftalık Gebelikte Beta HCG Kaç Olmalı?
2 haftalık bir gebelikte, tipik olarak Beta HCG seviyeleri henüz çok düşük olacaktır. Normal bir 2 haftalık gebelikte, Beta HCG seviyeleri 5 mIU/mL’nin altında olabilir veya hemen hemen sıfır olabilir. Ancak, yine de gebelik testleri yaparak veya diğer belirtilerle gebeliği teşhis etmek mümkündür. Gebelik, tipik olarak son adet dönemi tarihinden yaklaşık 2 hafta sonra oluştuğu için, Beta HCG seviyeleri hamileliğin ilerleyen haftalarında artmaya başlar. Bu nedenle, doktorunuz gebeliğin ilerlemesini takip etmek için Beta HCG testlerini daha sonraki tarihlerde tekrar yapabilir.
3 Haftalık Gebelikte Beta HCG Kaç Olmalı?
3 haftalık bir gebelikte, Beta HCG seviyeleri 5 – 50 mIU/mL arasında olabilir. Ancak, her kadının vücudu farklı olduğundan, Beta HCG seviyeleri gebelik başına değişebilir. Erken gebelik döneminde Beta HCG seviyeleri hızla artar, bu nedenle doktorunuz bu seviyeleri izlemek isteyebilir ve daha sonraki zamanlarda tekrar test yapabilir. Beta HCG seviyelerinin normalden daha düşük olması, gebeliğin etkilenmiş veya dış gebelik olabileceğini gösterebilir. Bu nedenle, Beta HCG testi sonuçlarınızı doktorunuzla tartışmak önemlidir.
4 Haftalık Gebelikte Beta HCG Kaç Olmalı?
4 haftalık bir gebelikte, tipik olarak Beta HCG seviyeleri 5 – 426 mIU/mL arasında olabilir. Her kadının vücudu farklı olduğundan, Beta HCG seviyeleri gebelik başına değişebilir. Ayrıca, Beta HCG seviyeleri erken gebelik döneminde hızla artabilir, bu nedenle doktorunuz bu seviyeleri izlemek isteyebilir ve daha sonraki zamanlarda tekrar test yapabilir.