Sağlık üzerinde eğitim görmek ve doktor olarak görev almak oldukça kutsaldır. Tıp dünyası çeşitli branşlarla insan sağlığına hizmet etmektedir. Diş doktoru kimdir diye sorulduğunda ağzı ve diş sağlığı akla gelmektedir. Özellikle tıp alanında eğitim görmek isteyen öğrenciler diş doktorları hakkında bilgi almak istemektedir. Diş doktoru ağız ve diş sağlığın etkileyen hastalıkları teşhis etmek ve tedavisini yapan kişilerdir.
Diş Doktoru Kindir?
Diş doktoru ne iş yapar soruları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Adı üzerinden olan hekimler ağız ve diş sağlığına ilişkin tedavi vermektedir. Ağız içi yaralar, diş eti, diş problemleri, diş protezleri, diş teli gibi tedavi gerektiren sorunları çözümü diş doktorlarınca sağlanmaktadır. Bununla birlikte diş doktorları ağız ve diş sağlığı tedavisinde ilaç vermek ve reçete yazmakla sorumludur.
Diş doktoru olmak için beş yıl eğitim almak gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı üzerine eğitim alan diş doktorları il iki yılı temel tıp eğitimi olarak alırlar. Dördüncü ve beşinci sınıfta klinik çalışmaları ile eğitim görülmektedir. Diş doktorları da kendi alanlarında branşlara ayrılmaktadır.
- Estetik Diş Hekimliği
- Diş Protez
- Ortodonti
- İmplantoloji
- Periodontoloji
- Çene ve ağız Cerrahi
- Endodonti
- Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
Diş Doktoru Mesleğinin Özellikleri
Tıp doktoru olmak kolay değildir. Her branşın kendine göre zorluğu ve özelliği vardır. Diş doktorları uygulama alanı oldukça yoğun olan bir daldır. Temel bilginin yanında doktorun el becerisi çok önemlidir. Diş doktoru mesleğinin özellikleri ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim almak isteyen öğrencileri için merak konusu olmaktadır. Diş doktorluğu tıp fakültelerinden farklıdır ve beş yıllık eğitim ile doktor çıkarabilmektedir.
- Diş doktoru olmak için 5 yıl eğitim görülmelidir.
- Eğitimin son iki yılı uygulamalarla sağlanır.
- Diş doktorları da kendi yetenekleri doğrultusunda branşlara ayrılmaktadır.
- Eğitimi biten doktor mesleğine hemen başlayabilmektedir. Devlet hastaneleri veya özel diş klinikleri yeni mezun diş doktorları için oldukça idealdir.
- Ağız ve diş doktorları hastaların şikâyeti üzerine muayene ederek tedavi konusunda bilgilendirir.
- Dişlere dolgu yapabildiği gibi çürük düşleri çekme yetkisine sahiptir.
- Protez diş için kalıp alma bilgisine sahip olur.
- Diş hekimleri kanal tedavisi ile hastaların ağız ve diş sağlığını korumaktadır.
DT (Diş Hekimi Ne Demek)
Diş hekimliği fakültesi beş sene okunmaktadır. DT (diş hekimi Ne Demek) kafa karıştırmaktadır. Fakülteyi bitirenlerin unvanları DT şeklindedir. Diş hekimliğini fakültesini bitiren herkes DT yani diş tabibi olarak adlandırılırlar. Ancak tam anlamı ile doktor unvanı alabilmek için doktora yapmak şarttır. Diş doktoru olan kişiler ağız ve diş sağlığı branşlarında uzmanlaşabilirler. Elbette ki beş yıllık bir eğitim sonucunda diş hekimliğinin verdiği yetkilerle çalışmak mümkündür.
Diş tabibi kişiler mezun olduktan hemen sonrasında işe girebilmektedir. Doktora yapması ile ağız ve diş sağlığı alanında uzman olduğu dalda ilerleyip doktor unvanı kazanır. Kişiler doktora yapmasa bile mesleğini yapabilmesi oldukça kıymetlidir. Bu yüzden pek çok kişi diş hekimliğine sıcak bakmaktadır. Diş hekimliği fakültesini bitirenler kendi özel muayenehane açabilirler. Bununla birlikte diş fakültesini bitirenlerin KPSS’ye girmesine gerek olmadan devlet hastanelerinde çalışabilmektedir. Kişiler diş tabibi olarak her türlü ağız ve diş rahatsızlıklarında görüş bildirip tedavi başlatabilmektedir.
Diş Doktoru Maaşı
Diş hekimliği birçok kişinin hayali bir meslektir. Doktora yapıldığı takdirde DR. Unvanı da almak mümkün olmaktadır. Geleceğini garantilemek isteyen gençler diş hekimliği okumak istemektedir. Diş doktoru maaşı ne kadar merak edilmektedir. Diş hekimliği okumak isteyen veya fakültede eğitim gören kişiler maaş aralıklarını merak etmektedir. Böylece bu mesleği yaptığı takdirde ne kadar maaş alabileceği konusunda fikir edinmiş olmaktadır.
Diş hekimleri çalıştığı kurum ve kuruluşa göre değişken maaş alabilmektedir. Devlette çalışan diş hekimleri unvanı da göz önünde bulundurarak 18.000 ila 30.000 arasında maaş alabilmektedir. Özellikle özel hastanelerde çalışan diş doktorlarının maaşı oldukça yüksektir. Diş doktorluğu hastaların çok yoğun olduğu branş dallarından biridir. Özel muayenehane açan diş hekimlerinin maaş oranı çok daha fazla olacağı şüphesizdir. Hekimin başarısı hasta oranını arttırarak kazanımını yükseltecektir.
Diş Doktoru Mesleğinin Özellikleri 3. Sınıf
Diş hekimliği okumak isteyen pek çok genç vardır. Diş doktoru mesleğinin özellikleri 3. sınıf itibari ile ön plana çıkmaktadır. Diş fakültelerinden ilk iki yıl temel bilgiler ağırlıklı olarak verilmektedir. Öğrenci üçüncü yıla geldiğinde artık uygulamalar başlar. Bu sayede diş doktorluğu olmaya daha da yakınlaşır. Bir yandan tıbbi bilgiler bir yandan el becerisinin gelişmesi ile ağız ve diş sağlığı üzerine uzmanlaşır. Mesleğin özellikleri diş hekimliğine gönül vermek isteyenler için merak konusudur.
- Ağız ve diş sağlığı pek çok insanı korkutmaktadır. Bu yüzden diş doktorları empati ile yaklaşmalı ve iletişim yeteneği güçlü olmalıdır.
- Diş doktorları önce hastanın şikâyetlerini dinlemeli sonra genel muayenesini yapmalıdır.
- Diş ve diş etinde görünen rahatsızlıklar nedeni ile uygun gördüğünde görüntüleme isteyebilir.
- Yirmilik diş olarak adlandırılan dişlerde sıkıntı halinde gömülü olan dişleri cerrahi yöntemlerle alabilir.
- Dolgu işlemleri yapabilir.
- Köprü, protez diş için ölçü alarak hastanın yeme kalitesini yükseltebilir.
- Bazı diş doktorları cerrah olarak görev yapmaktadır. Ağız ve diş sağlığını etkileyen kist, çene sorunlarına ilişkin ameliyatlar diş doktorlarınca yapılmaktadır.
- Çocuklar için ağız ve diş sağlığı pedodonti diş doktorlarınca yapılmaktadır.
Diş doktoru Ne iş Yapar?
Diş doktoru ne iş yapar bilmeyen yoktur. Ancak ağız ve diş sağlığında sorun yaşayan kişiler diş doktoruna ön yargılı bakmaktadır. Bunun nedeni hastaların içindeki korkudur. Diş doktorları hastalara sempatik yaklaşarak yaşadığı korkuyu güvene dönüştürmelidir. Ağız ve diş sağlığının korunmasında diş doktorları büyük çaba sarf etmektedir. Özellikle çocukluktan itibaren diş doktoru ile tanışmak ileriki yıllarda diş sağlığını korumak için önem taşır.
Diş doktorları hastaların sorunlarını dikkate alarak anında müdahale yapabilmektedir. Çürük dişlerin durumuna bakarak dolgu ve çekme işlemi yapabilirler. Bununla birlikle diş kırıklarının düzeltilmesinde etkilidir. Birçok hastanın sorunu olan diş gıcırdatması için silikon tedavisi uygular. Uygulanan işlem esnasında hastanın acı duymaması adına uyuşturucu iğne uygular. Yapılan iğneler anestezi içeriklidir. Diş eti sorunları için gargara ve gerektiğinde antibiyotik reçetesi yazabilir. Elbette ki yaş ilerledikçe dişler bozularak çürümeye, çekilmeye başlar. Bu sebeple protez ve köprü kullanımı sağlanır. Diş doktorları protez ölçüleri alarak hastanın diş ihtiyacını temin eder.
Diş doktoru Nasıl Olunur?
Doktor olmak gurur verici bir şeydir. Birçok kişi bu unvanı alabilmek için sınavlara sıkıca çalışmaktadır. Diş doktoru nasıl olunur nasıl bir yol izlenmeli bu mesleği seçmek isteyenler için önemli bir konudur. Diş hekimliği fakültesinde okuyabilmek için öncelikle sınavdan geçerli puan almak gerekir. Eğer puan durumunuz diş hekimliğine yetiyorsa tercihlerinize diş hekimliği yazabilirsiniz. Puan durumunuz neticesinde fakülteye yerleşmeniz halinde diş doktorluğuna adım atabilirsiniz.
Normal tıp fakültelerinde bir yıl daha az okunan diş fakültesinden DT olarak mezun olursunuz. Beş yıllık eğitim sonucunda devlet hastanelerinde, kliniklerde görev yapabilirsiniz. Bununla birlikte muayenehane açabilme yetkisine sahip olmak mümkündür. Diş doktoru olabilmek için beş yıl fakülte okumak ve daha sonrasında doktora yapmak gereklidir. Doktor unvanı doktora ile sağlanır. Diş hekimliği okuyan öğrenciler iki yıl boyuncun temel eğitimden geçer. Üçüncü yılda uygulamalı olarak ağız ve diş sağlığını öğrenmeye yönelik çalışmalar yapar.
Diş Tabibi ile Diş Hekimi Arasındaki Fark
Diş hekimliği fakültesi okuyanlar öncelikle diş tabibi olarak çıkarlar. Diş tabibi ile diş hekimi arasındaki fark nedir karıştırılmaktadır. Diş tabibi kişiler beş sene okuyarak meslek hayatlarına direk olarak başlayabilmektedir. Ancak diş hekimi unvanı almak adına doktora şarttır. Doktora ile diş tabibleri doktor olarak adlandırılırlar. Ancak doktor olarak anıldığınızda elbette ki uzmanlaşmak ve alanınızda geniş kitlelere hizmet vermek mümkün olacaktır.
- Diş tabibleri mezun olduktan hemen sonra mesleklerine devlet hastanelerinde veya kliniklerde başlama hakkına sahiptir.
- Hekim ile tabib arasında unvan farkı dışında branşlaşma da gözlemlenebilir.
- Diş tabibi kişiler ağız ve diş sağlığı için uygulamalı işlemler yapabilirken hekim unvanına sahip olanlar ağız ve diş cerrahlığı yapabilirler.
- Her ikisinin de muayenehane açma hakkı bulunmaktadır.
- DT ile diş hekimleri arasında ücret farklı kaçınılmazdır. Doktora yapan kişilerin maaşları yüksek oranda olacaktır.
Genel olarak bakıldığında çok büyük farklar bulunmamaktadır. İki unvanında kapasiteleri aynıdır. Bununla birlikte doktorlar branşlarda uzmanlaşabilirler. Bu yüzden ücretleri de diş tabiblerine göre çok daha yüksek olmaktadır. Bu durumda diş hekimliği okuyan öğrenciler doktoralarını da yapmaları oldukça akıllıca olacaktır. Mesleki kariyerleri açısından doktora çok yerinde bir karar olacaktır. Alınan doktora kişiye uzmanlık getirecektir. Böylece her açıdan tercih edilebilir konuma gelecektir.
Diş Hekimi Olma
Diş hekimi olma yolunda ilerlemek isteyenler üniversite sınavlarından geçerli bir not almalıdır. Bilindiği üzere diş hekimi fakültesinin puanları oldukça yüksektir. Bu yüzden öğrencilerin çok çalışıp tıp alanından okumaya hak kazanması gerekir. Diş fakültesine girdikten sonra beş yıl okumak gerekmektedir. Fakültenin iki yılı temel eğitimlere dayanır. Üçüncü yıldan sonra öğrenciler ağız ve diş sağlığını kavramak adına uygulamalı olarak eğitim görmektedir.
Ağız ve diş sağlığında el becerisi çok önemlidir. Bu yüzden uygulamalı eğitimler oldukça önemlidir. Özellikle yapılan stajlar öğrenciye güven vermektedir. Fakülte bittikten sonra doktora almak isteyenler kariyerlerini daha da parlak hale getirebilir. Doktora alan kişiler resmen diş doktoru olarak görev alabilmektedir. Doktora uzmanlıkları kişinin seçtiği branşa göre değişkenlik göstermektedir. Branş durumuna göre üç veya dört yıl eğitim görmek gerekir. Diş hekimleri de devlette direk olarak göreve başlayabilir. Bu yüzden atama konusunda sıkıntı yaşamazlar.
Diş hekimi olmak emek isteyen bir iştir. Özellikle kişinin empatik olması, el yatkınlığının olması çok önemlidir. Diş hekimliğinin yüzde kırkı bilgiyse yüzde altmışı da ustalıkla gerektiren el işçiliğidir. Diş doktorları tanıyı koyduktan hemen sonra tedaviye başlamaktadır. Diş doktorları bilgi ve yetenekle mezun olmaktadır. Doktora yapmasa bile mesleğini rahatlıkla icra edebilmektedir. Doktora sadece uzmanlığını sağlamak için önemli bir adımdır.
Diş rahatsızlığınıza uygun doktor seçmek çok önemli olacaktır. Doktorun uzmanlık alanını göz önünde bulundurarak diş randevusu alabilmek mümkündür. Diş doktorları titiz ve dikkatli çalışma sağladıkça hasta sayısında yükselme olur. Bu da doktor seçimini etkileyecektir. Diş doktorlarının sempatik olması hastanın gerginliğini almaktadır. En çok korkulan sağlık alanlarından biri ağız ve diş bölümüdür. Bu yüzden doktorun veya tabibin hastaya yaklaşımı çok önemlidir. Doktorlar ağız ve diş sağlığı konusunda doğru yönlendirmeye özen göstermelidir.