Doktor rütbeleri nelerdir ve doktorlar rütbe sıralaması esnasında üzerine düşen hangi vazifeleri yaparlar. Geçmişten günümüze meslekler arasında en kutsal konumlardan birinde yer alan hekimlik, birçok kişinin mesleki detayları hakkında bilgi sahibi olmadığı bu nedenle de doktor rütbe sıralaması hakkında bilgi araştırmasında bulunduğu alanlardan biri olarak ele alınmaktadır.
Bu açıdan doktorların yoğun ve uzun bir mesleki eğitimden geçtikleri ve mesleki açıdan da yükselirken bazı rütbeler aldıklarını belirtmek gereklidir. Doktor rütbeleri ile ilgili yazımıza geçecek olursak sizler için birçok başlıkta sıralamamızı gerçekleştirdik.
Doktor Rütbesi
Bu nedenle doktorların sahip olduğu unvanlar, kendilerinin mesleki açıdan ne kadar süredir çalışmakta olduğunu ve bu açıdan da kat ettikleri mesafeyi ifade etmesi açısından önemli bir bilginin altını çizmek anlamına gelmektedir.
Genel olarak bahse konu olan doktorlar ve rütbe sıralamaları hakkında halk dilinde bilinen ve sıklıkla kullanılan bazı unvanlar bulunmaktadır. Asistan hekim, uzman doktor, doçent ya da profesör gibi herkesin kullandığı bu unvanlar aslında hem bir rütbe hem de akademik olarak bazı belirli konumları ifade etmektedir.
Ancak bahse konu olan her bir doktor rütbesi ya da unvanı farklı anlamlara gelmektedir. Bu açıdan yazının devam eden satırlarında sizler için doktorların sahip oldukları unvanlar ile bu unvanların kendi içindeki rütbe sıralaması hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Şimdi gelelim doktor rütbeleri nelerdir ve hangi doktor hangi ünvana sahiptir bunlarla ilgili başlığımıza.
Doktor Rütbeleri
Genel olarak herhangi bir sağlık sorunu için bir sağlık kurumuna ya da hastaneye başvuru gerçekleştirdiğinizde aslında bazı özel branşlarda ve alanlarda doktorların rütbelerinin olduğunu görebilirsiniz. Bu rütbeler hem ilgili doktorun mesleki açıdan gelmiş olduğu konumu hem de akademik açıdan bulunduğu pozisyonu ifade edebilir.
Dışarıdan bakıldığında oldukça karışık gibi düşünülen bu durum aslında kendi içinde belirli bir mesleki hiyerarşi durumunu hem de mesleki tecrübe durumu ifade edebilmektedir. konu tıp ve doğrudan insan sağlığı ile ilgili olunca da konu bahse konu olan mesele ile ilgili ne kadar fazla bilgi edinirsek hem genel kültür düzeyimize hem de sağlık sistemine o kadar fayda sağlamış oluruz.
Bu açıdan doktor rütbeleri bu konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayan kişiler için önem arz etmese de aslında tıp alanında ve hekimlik mesleğini icra eden kişiler açısından son derece önemli bir konudur. Çünkü tıp fakültesinden yeni mezun olan bir doktor ile yıllardır bu mesleği icra eden ve de akademisyen olan tıp doktoru arasında muhakkak radikal bir fark bulunacaktır.
Doktor Rütbe Sıralaması
Bu konuda önemli bir detay vermek gereklidir. devlet hastanelerinde doktor eğitimi verilmediği için devlet hastanelerinde yalnızca pratisyen hekim, uzman hekim, diş hekimi ve uzman diş hekimi aktif olarak çalışmaktadır. Ancak eğitim ve araştırma hastanesinde aktif olarak bir eğitim süreci de gerçekleştiğinden dolayı eğitim görevlisi, eğitim sorumlusu ya da asistan hekim gibi rütbeli hekimler aktif olarak çalışabilmektedir. Doktor rütbe sıralaması açısından ise;
- Stajyer doktor
- Pratisyen hekim,
- Uzman doktor,
- Operatör doktor,
- Doçent,
- Profesör,
Ordinaryüs şeklinde bir rütbe sıralamasının yapılması mümkündür.
Doktor rütbeleri açısından ilk olarak stajyer doktor gelmektedir. Stajyer doktorlar, henüz tıp eğitimini tamamlamamış tıp fakültesinde dördüncü ve beşinci sınıfta okuyan tıp öğrencileri Stajyer doktor olarak bilinmektedir. İntern doktor, tıp eğitiminin altıncı yılında olan doktorlardır ve bu açıdan da acil servis ile polikliniklerde ve servislerde görevlendirilirler.
Pratisyen hekim, tıp eğitiminde altıncı yılını tamamlayan hekimlere verilen doktor ünvanının temel adıdır. Pratisyen hekimler hastalıkların teşhisinde ve tedavi yöntemlerinde tam olarak yetkilidir ve hastalıklara yönelik ön tanı koyabilme yetisine sahiptir.
Uzman doktor, pratisyen hekim sıralamasının bir üst ünvanı olan uzman doktorlukta temel tıp eğitimini tamamlamış ve Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS sınavını başarı ile kazanmış hekimler uzman doktor olarak unvan sahibi olurlar. Daha sonrasında devam eden alan tercihinde ise uzmanlık alanlarına göre ayrılıp, branş konusunda uzmanlık elde etmeleri gerekir. Bu açıdan en uzun uzmanlık eğitimi beyin cerrahisinde gerçekleşmektedir.
Operatör doktor, hastaların ve hastalıkların tedavi süreçlerinde gerekli durumlarda operasyon ve ameliyat işlemlerini yapmakla yükümlü ve bu konuda gerekli eğitim ve uzmanlıkları elde etmiş doktor rütbesidir.
Doçent, uzman hekim ile profesör hekim aralığında yer alan ve akademik açıdan eğitim faaliyetlerini yürütebilen doktor ünvanıdır.
Profesör, tıp alanında en üst unvan sıralamasında yer alan hekimlik mertebesidir. Tıp alanında profesör ünvanına sahip olabilmek için TUS sınavının hemen ardından uzmanlık alanında en az 5 yıl boyunca Doçent olarak görev yapmış olmak gereklidir.
Op. Dr. unvanı ise bazı özel branş ve alanlarda sıkça karşımıza çıkan bir doktor unvanıdır. Bu açıdan op.dr. olarak unvana sahip olan doktor, 4 ila 6 yıl arasında tıp eğitimi almış ve uzmanlık alanında da cerrahi işlem yapma yetkisi bulunan bir uzmanlık alanını belirtir. Uzman doktorlar bu açıdan 4-5 yıl olan tıp eğitimini tamamlamışlardır ancak cerrahi bir işlem yapma yetkileri yoktur. Op. Dr. olmak isteyen tıp öğrencilerinin TUS sınavının ardından, cerrahi uzmanlık eğitimini almaları ve uzmanlık alanlarında ilerlemeleri gereklidir.
Doktor Rütbeleri Nelerdir
Öncelikli olarak devlet hastanelerinde çalışan doktorlar ile üniversite hastanelerinde çalışan doktorların sahip olduğu rütbeler arasında farklılık buluna bilmektedir. Çünkü üniversite hastaneleri aynı zamanda tıp fakültesi olarak hizmet vermekle beraber akademik anlamda yeni yetişmekte olan doktor adaylarına da kendi alanlarına ve branşlarını yönelik eğitim faaliyetlerini akademik düzeyde sürdürmektedir.
Dolayısıyla üniversite hastanelerinde çalışan ya da eğitim araştırma hastanelerinde çalışan doktor rütbeleri ile ikinci basamak sağlık hizmeti veren normal devlet hastanelerinde çalışan doktorların sahip olduğu rütbeler farklı olabilmektedir. Bu konu hakkında doktor rütbeleri nelerdir denildiğinde ise sizler için hem devlet hastaneleri hem de üniversite hastanelerinde çalışmakta olan doktorların rütbeleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan doktorların rütbeleri;
- Pratisyen hekim/doktor,
- Asistan hekim/doktor,
- Uzman hekim/operatör doktor,
- Başasistan,
- Eğitim görevlisi,
- Eğitim sorumlusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=d0_69mN-OPs
Doktor Ünvanları Nelerdir
Genel olarak bir önceki bölümde bahsedildiği üzere tıp alanında mesleki açıdan faaliyet gösteren hekimler, çalışmış oldukları uzmanlık alanlarına ve branşlarına göre eğitim seviyeleri dahil edilerek belirli bir rütbe sahibi olabilmektedirler. Bahse konu olan bu rütbeler, doktorlar için Unvan kullanımı anlamına da geldiği gibi çalışmış oldukları sağlık kurumunun yapısına ve türüne göre de bu unvanlarını kullanabilmektedirler.
Dolayısıyla ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık kurumları arasında farklılık çok net bir şekilde bu açıdan görülebilmektedir. İkinci basamak sağlık kuruluşu olan devlet hastanelerinde aktif olarak bir eğitim faaliyeti verilmediğinden dolayı devlet hastanelerinde yalnızca pratisyen hekim, uzman hekim, diş hekimi ve uzman diş hekimi gibi ünvanları sahip olan doktorlar çalışabilmektedir. Bu konuda bazı geçici görevlendirme ya da istisna işlemler olsa da ikinci basamak sağlık kurumlarında genellikle uzman doktorlar ve pratisyen hekimler aktif olarak mesleklerini ifa etmektedir.
Doktor ünvanları nelerdir denildiğinde bir önceki bölümde aktarıldığı gibi;
- Stajyer doktor
- İntern doktor
- Pratisyen hekim,
- Uzman doktor,
- Operatör doktor,
- Doçent,
- Profesör,
- Ordinaryüs
şeklinde bir hiyerarşik rütbe sıralaması yapılabilmektedir. Ancak bu listenin üniversite hastanesi ile devlet hastaneleri arasındaki farklılıktan bağımsız olarak ele alındığını söylemek gereklidir. Doktor rütbeleri baz alındığında uygun olan bahse konu olan bu rütbe sıralaması, hekimlerin çalıştığı görev ve sağlık branşlarından bağımsız olarak ele alınmaktadır.
Doktor rütbeleri hakkında aklınıza takılan ekstra herhangi bir soru var ise yazımızın altına yorum yapabilir veya eksik gördüğünüz yerleri tamamlamak adına kendi fikir ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.