Franchising (Frençayzing) Nedir? Nasıl Alınır?
Franchising sözleşmeli bir şekilde ünlü markaların işletmesini alabilmek üzerine kurulmuştur. Elbette ki ürün ve markaların kullanılması için belirtilen şartlara uygun olunması gerekir. Franchising (Frençayzing) nedir? nasıl alınır son zamanlarda oldukça merak edilmektedir. Kendi işini kurmak için atılım yapmak isteyen kişiler kalitesine güvenilen, müşteri tarafından benimsenmiş markaların işletmesini almak isteyebilir. Elbette ki marka dahilindeki ürünleri kendi bünyesinde satabilmesi adına markanın sunduğu koşulların yerine getirilmesi ve ilkelere uygun olarak işletilmesi sağlanmalıdır. Ancak Franchising kavramı genel olarak bayilik alma ile karıştırılmaktadır. Ancak bayilik ürünü alıp sadece satışı ile ilgilenirken Franchising A’den Z’ye markaya bağlı kalaraktan işletim sağlar. Bayilik daha bireysel olurken Frençayzing markaya bağımlıdır.
Franchise Fuarı
Franchising sisteminin giderek gelişim göstermesi ile markalar ve işletmeciler Franchise Fuarı ile ilgili bilgi almak istemektedir. Birçok kategoride dünya markaları Franchise fuarına gelerek markasını işletmesine alacak kişilerle anlaşma sağlamaktadır. Dekorasyondan gıdaya, teknolojiden güzelliğe birçok alanı fuar alanında görmek mümkün olmaktadır. Franchise sisteminin baz alındığı fuar Bayim olur musun sloganı ile marka işletmesi yapmak isteyen işletme firmalarına açıktır. Fuarın en güzel yanı işletmecilerin markaları inceleme fırsatı bulması ve yatırım sağlama olanağı sağlayabilmektir.
Fuarda yaklaşım iki bine yakın marka katılım sağlamaktadır. Fuara katılım sağlamak adına davetiye almak şarttır. Davetiyeler indirimli veya ücretsiz şekilde temin edilmektedir. İş kalitesini yükseltmek, markalarla iş birliği sağlayıp gelişme kaydetmek isteyen yatırımcı işletmeler için fuar oldukça tatmin edicidir. Sadece işletmecilerin değil tüketicilerinden markalarla tanışabileceği oldukça faydalı bir fuardır.
Franchising Nedir?
Kar sağlamak amacı ile ticaret yapan her işletmenin hayali alanında bir numara olmaktadır. Ancak bazen işler yolunda gitmez. Bu yüzden işletmeler yükselebilmek adına kendinden daha güçlü olan markalarla iş birliği yapma, markaların adını kullanarak iş dünyasına yer edinme çabasına girerler. Bu sayede ticarette çok daha lüks gelirler elde edebilmek mümkün olmaktadır. Özellikle firmaların amblemleri, logoları, isimleri tüketicilere büyük bir güven vermektedir. Hiç tanınmamış markalar yerine dünyaca ünlü markaların kullanımını tercih ederler. Buda Franchising sisteminin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Franchising nedir bilmeyen pek çok işletme bulunmaktadır. Ancak bilinçli bir şekilde bu sistemi benimseyen birçok firmada bulunmaktadır. Franchising işletmelerine markaları kullanabilme hakkı vermektedir. Ancak bu sisteme dahil olabilmenin de kendince kuralları bulunmaktadır. Franchising yöntemi ile marka kullanılırken markanın ön gördüğü biçimde hareket etmek son derece önemlidir. Buda işletmeleri bir nevi markaya sadakatli kılmaktadır.
Franchise Ne Demek?
Franchise İngilizce kökenli bir kelimedir. Türkçe’ye çevrildiğinde birçok anlama gelebilmektedir. Franchise ne demek denildiğinde akla ilk gelen bayiliktir. Ancak bayilik çok daha ayrı bir sistemdir. Bu yüzden Franchise kelimesine daha çok hak ve imtiyaz olarak çevirmek çok daha doğru olmaktadır. İmtiyaz kurum veya kuruluşlara verilen özel izin anlamına gelmektedir. Ünlü markalar adlarını, ürünlerini, amblem ve logolarının kullanılması için işletmelere bazı şartlar koşulu ile kullanım hakkı tanımaktadır. Verilen bu izinler ile birlikte firmalar marka üzerinden kâr payı elde edebilmektedir.
Markalar kendi isimlerini işletmelere belirli bir ücret karşılığında verebilmektedir. Ancak sadece ücret ödemek markanın kullanılabilirliği için yeterli değildir. Bu yüzden işletmeler markaların kurallarına, ilkelerine bağlı kalabilmelidir. Franchise olabilmek için işletmeler Franchise veren firmalara başvurmalı ve Franchise giriş ücreti ödemelidir. Daha sonra sürekliliğin sağlanması açısından Royalty adı verilen ödemelerim mutlak suretle yapılması gerekmektedir.
Franchise Sözleşmesi
Franchising sistemine dair olabilmek için marka hakkı veren firma ile bu hakkı alan işletmeler aralarında sözleşme sağlarlar. Genel olarak sistem sözleşmeyi gerekli kılmaktadır. Bu sözleşme gereğince her iki tarafında hakları, yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler mercek altına yatırılır ve yazılı olarak belirtilir. Franchise sözleşmesi markanın kullanılmasına ilişkin her detay alıcı Franchise tarafından imzalanarak kabul edilmektedir. Sözleşme ile birlikte alıcı firma hak veren firmaya kullanım süresince bedel ödeme anlaşması yapar.
Elbette ki sözleşme kapsamında Franchise alan kişi markaya rağmen bağımsız çalışacağı için kendine ait kampanya, promosyon veya reklam içerikleri hazırlayabilir. Ancak markanın belirlediği fiyatın altında veya üstünde ürün satışı yapamaz. Bununla birlikte sözleşmede markaya ait ürünlerin teslimi ve hizmeti konusunda kendi hesabı söz konusu olsa bile dikkatli davranmalıdır. Sözleşme gereğince Franchise markanın koymuş olduğu kurallara harfiyen uymak mecburiyetindedir. Sadakat marka sahibi ve Franchise için oldukça önemlidir. Bu yüzden markanın çıkarlarını gözetmek ve maddi ve manevi sadakat sağlamak sözleşme hükümlerindendir.
Franchise Sözleşmesi Örneği
Franchise sözleşmesi örneği markalarla sözleşme yapacak işletmeler için oldukça önemli olacaktır. Bu sayede nasıl bir yol izlemeleri, hangi koşullarda sözleşme imzalaması gerektiğine dair ipuçları edinebilirler. Sözleşme Franchise alan ve veren taraftara ilişkin olarak hazırlanmaktadır. Firmaların adresleri ve vergi numaraları sözleşmenin başlangıcında belgelenmelidir. Sözleşmede Franchise alan ve verenin mesleki adresleri beyan edilmelidir. Sözleşme konusu anlaşılır bir dilde yazılı olarak bildirilmelidir.
Bununla birlikle tanımlar yapılmalıdır. Tanımlar kapsamına marka, hizmetleri, Know-how, işlemler ve kimlik kılavuzları, örnek ürün hizmetleri ve mağaza bilgileri belirtilmelidir. Sözleşmelerde mağazaya dair bilgiler detaylıca sözleşme maddesinde yer alır. Buna göre mağazanın markaya ait logo, pano, reklam, totem gibi unsurların aslına uygun ve kurallar çerçevesinde kullanılmasını beyan eder. Mağaza hakkında ikinci sözleşme maddesi dekorasyon ve çalışma günleri olarak sözleşmede yer almalıdır.
Franchise alan işletmeler ücretli veya ücretsiz reklam yapma hakkına sahip bulunur ancak mali yaptırımlarını da koşulsuz yerine getirmelidir. Sözleşme de yer alan mağaza sürekli sabit kalacaktır. Bu yüzden sözleşmede mağazanın yeri değiştirilmemesi konusunda açıklama yapılmaktadır. Taraflar ve yükümler sözleşme maddelerinde yer almaktadır. Ücret ödeme koşulları da açık bir dille sözleşmede yer alır. Ayrıca sözleşmede teminat ve süre beyan edilmelidir. Bununla birlikte tarafların diğer hüküm maddeleri de sözleşmeye girmektedir. Franchise alan ve veren sözleşmeyi imzalandığında ortaklık başlamış olur. Sözleşmeye ek olarak Franchise işlem kılavuzu, mağaza kira kontratı, kurumsal kimlik, marka tescil belgesi bulundurulmalıdır.
En İyi Franchise Markaları
İşletmelerin daha iyi şartlarda çalışması ve kalkınması için çeşitli markalar ile iş birliği yapması oldukça idealdir. Bu açıdan bakıldığında Franchise markaları işletmeler için önem kazanmaktadır. En iyi franchise markaları sayesinde iş dünyasında başarıyı yakalayabilmek mümkündür. Markalar ne kadar tanınmış ve talep görürse işletmeler için o kadar sağlıklı olacaktır. Bu yüzden Franchise almak isteyen işletmeler en iyi markalar konusunda bilgi almak isterler. Böylelikle seçim yapma, eleme ve karar verme aşamaları çok daha kolaylaşmaktadır.
İyi markalarla iş birliği içine girmek işlerin yürürlüğü ve kazanç potansiyeli açısından yarar sağlamaktadır. Marka ne kadar popülerse o kadar kıymetli olacaktır. Bu sebeple işletmeler en iyiler arasında bile bazen kararsız kalabilmektedir. Elbette ki her işletme kendi alanına uygun olan markalarla çalışmalıdır. Sektörü tanımak başarıyı iki katına çıkaran altın kuraldır.
- Remax
- DOMİNO’S PİZZA
- l Simit Sarayı
- MC DONALD’S
- l Çilek
- lBYSOLVO
- l KFC
- l DERMOKİL
- ÇOK ŞIK
- HONDA
- l CEYO
Franchise markaları her sektörden olabilmektedir. Bu yüzden Franchise alacak kişiler hangi sektöre dair iş yapıyorlarsa o sektöre dair Franchising aramalıdır. Bu sayede işler çok daha kolay yürüyecektir. Bununla birlikle sektöre dair birkaç firma belirlemek ve bu firmaların şartları hakkında genel bilgi edinmek oldukça sağlıklı olacaktır.
Franchising Veren Firmalar
Franchising Veren Firmalar işletmeler için umut verici olmaktadır. Bununla birlikte markalarını ücret karşılığında veren markaların büyümesi çok daha kolaylaşmaktadır. Bu yüzden pek çok marka Franchising sistemine sıcak bakmaktadır. Franchising firmalarının zarar gibi bir riski bulunmamaktadır.
Marka ismini vermesindeki amaç markanın büyümesi, gelişimi ve kar sağlamasıdır. Bu yüzden imtiyaz sağlayan pek çok marka görebilmek mümkündür. Her sektörde mutlaka Franchising firmasına rastlamak mümkündür. Franchise veren firmaları geniş bir çatı altında incelemek mümkündür.
- l Tadım Pizza
- l Emlak Park
- l Marmaris
- l Ekleristan
- l CarrefourSA
- l Döner
- l Usta Dönerci
- l Saygılarımızla Yoğurt
- l Loris
- l MADO
- TUDORS
- SİLAHLAR
- l SUSHİCO
- l BFIT
- l SALON BURGER
- l BİEV
Franchising firmalarına bakıldığında genel olarak gıda üzerine olduğu görülmektedir. Ancak pek çok sektörde Franchise bulmak mümkündür. Markaların isimlerini almak, yeni bir iş kurmak, işletmesini sağlamak adına markaya ödeme yapılması gerekir. Markalar Franchise bedellerini ve kurallarını açık olarak kişilere beyan etmektedir. Burada bayilik ile Franchise terimlerinin ayrımını iyi yapmak gerekir.
Bayilik çok daha kolay yürütülebilen bir iştir. Ancak Franchise alma durumunda sorumluluk bulunmaktadır. Üstelik markaları dikkatli bir şekilde temsil etmek oldukça önemlidir. Bu yüzden maddi ve manevi olarak marka sözleşmesine itaat edilmesi gerekir. İşletme alanınıza uygun olarak markaya karar kıldığınızda ilgili markaya başvuru yapmanız halinde işlemleriniz başlayacaktır. Sözleşme yapıldıktan sonra artık önemli marka bir markanın işletmecisi olarak unvan alabilirsiniz.
Frençayzing Veren Firmalar 2023
Frençayzing sözleşmeli olarak belirli bir markanın satışını yapılabilmesi için gerekli adımların atılabilmesini sağlayan önemli bir iş anlaşmasının temelini oluşturmaktadır. Burada önemli olan ismini veren firmanın koşulları gerektiği gibi uygularken kendi iş alanını oluşturabilmektir. Güvenilir markalarla çalışmak her zaman için tüketicilere tüketilebilir mesajı vermektedir. Franchising 18. Yüzyıldan bu yana kullanılan bir iş anlaşmasıdır. Sistemin düzgün bir şekilde yürüyebilmesi açısından marka hakkında genel bilgi edinilmesi ve düzen kurulması şarttır. Elbette ki iş sahipleri kendi işlerini yönetip geliştirmeye çalışabilirler. Ancak markalaşmak uzun yılları alan bir süreçtir. Kısa yoldan Franchising ile iş dünyasında sağlam yer edinmek mümkün olmaktadır.
- l Çıtır Usta
- l Diyet Kapımda
- l Waffle Dünyası
- l Altın Emlak
- gurme
- l Çiğköftem
- l Özsüt
- l Bernardo
- l Dünyalar
- 1 ayak
- l Yeni Kuyu
- l Mochka
- l Çöps
- l Osmanlı
Franchising veren firmalar yerli olabileceği gibi yabancı kökenlide olabilmektedir. Yabancı kökenli firmalar dolar üzerinden ortaklık sağladığından daha maliyetli olabilmektedir. Ancak yerli markalar Türk parası ile Franchise verdiğinden işletmeler için çok daha cazip olabilmektedir. Elbette ki genel olarak bir markanın ortaklığını alabilmek işletme sağlamak oldukça maliyet ve emek ister. Marka franchise alan kişiler birden fazla olabilmektedir. Marka ne kadar yayılım gösterirse o kadar kar sağlayacağından belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Ödeme koşullarının yanı sıra marka kullanım koşullarını kabul eden her işletme bu ortaklıktan yararlanabilmektedir.