Gelin sizlerle istenmeyen gebelik sonlandırma, İstenmeyen Gebelik Sonlandırma Yöntemleri ve düşük yapma süreçlerini inceleyelim.
İstenmeyen Gebelik
Gebelik, her kadın için çok özel ve anlamlı duygular barındıran önemli bir yolculuktur. Dışarıdan bakıldığında gebelik sadece bir “karın büyümesi” olarak görülse de anne, içindeki yavrusuyla çok özel duygulara şahitlik eder. Ancak herkes için ya da her gebelik için aynı özelliklerin olduğunu söyleyemeyiz. İstenmeyen gebelik kadınların kâbusu da olabilir. Sağlıklı bir gebelik halinin olabilmesi için her iki tarafında bu duruma hazır ve istekli olması gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanan süreçte huzursuzluk kaçınılmaz olur.
İstenmeyen gebelik, anne adayını kaygılı ve mutsuz ettiği gibi baba adayının da sürece hazırlıksız yakalanmasına sebep olacaktır. Günümüz şartlarında istenmeyen gebelik yaşanmaması için birçok önlem alınabilmektedir. İstenmeyen gebelik ile siz, yaşanan gelişmeleri sadece kendi açınızdan değerlendirseniz de neticede artık içinizde meydana gelmiş bir canlı yer almaktadır. Onu yok sayamazsınız.
İstenmeyen gebelik durumlarında her iki tarafta iyi düşünmeli ve doğru kararlar verebilmelidir. Aksi takdirde sonradan yaşanacak bir pişmanlık fayda vermeyecektir. İstenmeyen gebelik yaşanmaması için çiftler gerekli önlemleri alarak bu tarz durumlarla karşılaşılmamasını sağlamalıdır. Baba adayları bu duyguyu kadınların hissettiği kadar derinden yaşamasalar da her istenmeyen gebelik, çiftlerin ruhsal durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir.
İstenmeyen Gebelikten Nasıl Kurtulurum?
İstenmeyen gebelikten nasıl kurtulurum diyen anneler bu yazıya mutlaka göz atmalı. İstenmeyen gebelikten kurtulmanın en önemli yolu tıbbi operasyon geçirerek yani “kürtaj” yöntemi ile gebeliğe son verilmesidir. İstenmeyen gebelikten kurtulma süreci oldukça zor ve stresli bir süreç olabilir. Bunun için eşler birbirlerine karşı daha hassas ve duyarlı olmalıdır.
İstenmeyen gebelikten kurtulmak için öncelikle gebeliğin kan tahliliyle birlikte kesinleşmiş olması gerekir. Bunun yanında doktor muayenesiyle birlikte gebeliğin doğruluğu onaylanmalıdır. Gebelik süresinin 10. Haftasına kadar kürtaj işlemi tamamlanabilir. Tabi ki istenmeyen gebelikten kurtulmak isteyen bireyler fazla vakit kaybetmeden gerekli operasyonun yapılması için başvurmalıdır. Yapılacak işlemin doktor kontrolünde olması son derece önemlidir.
İstenmeyen gebelikten kurtulma müdahalesi esnasında ortaya çıkabilecek farklı durumlarda doktor müdahalesi hayati önem taşır. Çünkü yapılan operasyon esnasında işler sadece bizim düşündüğümüz şekilde pürüzsüz gitmez. Yapılan en önemli hatalardan biri de istenmeyen gebelikten kurtulmak için “merdiven altı” diye tabir edilen, resmi olmayan, hatta işlemi yapacak kişinin bile doktor olup olmadığının belli olmadığı işletmelerin tercih edilmesidir. İstenmeyen gebelikten kurtulmak için doğru bir cerrahi yöntemle ceninin alınması ve ilgili alanın temizlenmesi gerekmektedir.
Düşük Yapma Yöntemleri
Düşük yapma, yani bebeğin yarım kilonun üzerine çıkamaması, gelişmemesi ve anne kesesinde durmaması durumudur. Bu, bazı kadınların en büyük korkusu düşük yapma olsa da bazı kadınlar tarafından da istenmeyen gebelik süresi için kaçınılmaz bir operasyon isteğidir. Kadınlar, istemedikleri halde cinsel ilişkiye zorlanarak istenmeyen bir gebelik sürecine maruz kalabilirler.
Bunun için sorulan ilk soru “Düşük yapma yöntemleri nelerdir?” olacaktır. Bunun için de akla ilk gelen farklı hapların kullanılarak gebelik sürecine son verilmesidir. Bilinmeyen hapların kullanılması sadece düşük yapmamıza neden olmaz, sağlığımızı büyük ölçüde kaybetmemize de sebebiyet verir. Bunun için dikkatli hareket etmekte fayda var. Bunun yanı sıra bebeğin anne karnına yerleşmesini engellemek ve düşük yapma için çok hızlı hareket ederek, yüksek yerden atlama hareketiyle bireyler düşük yapabilir.
Yaşanan kanama ile kişide düşük olduğu anlaşılır ve hastaneye gidilerek gerekli tıbbi müdahale yapılması istenilir. Bu durum da, kadından kadına vücut yapısına göre değişkenlik gösterecektir. Bazı kadınlar da atlama ve zıplama hareketlerinden etkilenmeyebilir. Geçmişten bu yana istenmeyen gebeliklerde kadınlar birçok ilkel yönteme başvurarak bebeğin düşmesini sağlamaya çalışmıştır.
Bu durum her zaman bir risk oluşturabilmektedir. Gebelik sürecine uygun olmayan hareketlerin yapılması ile kadınlar düşük yapma etkisi için çalışmıştır. Karın bölgesinde çeşitli hasarlanmalar bırakmaya çalışmış ve bebeği sarsarak düşük yapma yöntemini kullanmıştır.
Düşüğü Hızlandırma Yöntemleri
Rahim içerisindeki bebeğin içinde bulunduğu keseye iyi tutunmasını sağlayan birçok etken vardır. Bunlardan biri de güçlü bir bağışıklık sistemidir. Anne, gebelik süresince sağlıklı beslenmez ise sigara ve alkol kullanımına devam eder, atıştırmalık yiyecekler tüketirse düşüğü hızlandırma yöntemi ile bebeğin yaşamına son verebilir.
Düşüğü hızlandırma yöntemlerinden biri de bedene vurarak rahimin içerisindeki bebeğin düşmesini beklemektir. Gebeliğe uygun olmayan spor hareketleri yapmak, yüksek yerlere çıkarak hızlı şekilde zıplamak, ağır kaldırmak, halı ve kilim silkelemek, bitkisel otlar kaynatarak içmek düşüğü hızlandırma yöntemleridir. Annenin doğru bir beslenme düzeni yoksa hatta obezite tehlikesiyle karşı karşıya kalmışsa düşüğü hızlandırabilir.
Düşüğü hızlandırmak için kadınlar farklı haplar özellikle de aspirin içerek düşüğü hızlandırma yöntemlerine başvurmuşlardır. Anne adayının ağır şekilde hastalanması, ağır şekilde enfeksiyon kapması, düşüğü hızlandıran önemli seçenekler arasında yer almaktadır.
İsteyerek Düşük Yapmak Günah Mı?
Kadınlar kendisini bazen mecbur hissetse de akla gelen ilk sorulardan biri “İsteyerek düşük yapmak günah mı?” oluyor. İsteyerek düşük yapmak anne karnındaki cenini, yani aslında orada yaşayan bir canlıyı öldürmek demektir. Yapılan kürtaj ile ana rahmi operasyon ile kazınarak bebeğin yaşamına son verilir. Bir kısım âlimlere göre isteyerek düşük yapmak günah ve haramdır.
Bazı âlimlere göre de gebeliğin üstünden 42 gün geçmeden önce gebeliğe son verilmelidir. Çünkü gebelikten 42 gün sonra ceninin şekil alması başlar. Bu konu hakkında söylenmek istenen en net şey hiç bir canlının yaşamına bilerek isteyerek son verilmemelidir. İsteyerek düşük yapma seçeneğine başvurmak yerine gebeliğin en başından önlenmesi gerekmektedir.
Birçok kişinin hayalini kurduğu çocuk sahibi olmak isteği ile meydana gelen gebelikte, isteyerek düşük yapmak bizi ruhsal bakımdan da yıpratabilir. Üzerimizde pişmanlık ve vicdan azabı yaratabilir. Anne rahmine düştüğü an itibari ile orada Allah’ın yaşamasını istediği ve yarattığı bir oluşum meydana gelmiştir.
Biz ise isteyerek düşük yapma işleminde bu canlının yaşama hakkını elinden alarak Allah’a da karşı çıkmış oluyoruz. Kişinin herhangi bir hastalık yaşaması ya da elinde olmayan bir takım farklı sebeplerle bebeğin anne karnında durmaması, anne adayının bilgisi dışında gelişen durumlardır. Bebeğin alınması gerekebilir.
Bazen doktorlar, bebek alınmazsa annenin de zehirlenebileceğini, ikisinin de hayati tehlikesinin olduğunu bildirir. Bu durumda bebeğin yaşamına son verilebilmektedir. Ancak isteyerek düşük yapma sonrasında ortaya çıkabilecek büyük bir pişmanlığın da habercisi olabilir.
Hem de anne adayının ilk bebeğiyse meydana gelen, bir daha anne olma şansını bile kaçırabilir. Bunun için isteyerek düşük yapma isteğinden vazgeçilmeli, Allah’ın bize verdiği o canlıyı emanet kabul ederek önce karnımızda sonra da kalbimizde büyütmeliyiz. Her şeyden önce bunun bir vebal olduğunu unutmadan hareket etmeliyiz. Nasıl ki hayatta yaşayan bir evladımızı öldürmemiz son derece kötü ve kabul edilemez ise aynı şekilde anne karnında meydana gelmiş bir canlının da hayatına son verilmemelidir.
Kaç Haftalık Gebelik Sonlandırılır?
Gebeliğin sonlandırılması, yasalara ve tıbbi uygulamalara göre farklılık gösterir. Farklı ülkelerin yasaları ve tıbbi uygulamaları da değişiklik gösterir.
Birçok ülke, genellikle 24 ila 28 hafta arasındaki gebeliklerin sonlandırılmasına izin verir. Ancak, bazı ülkelerde bu süre daha uzun veya daha kısa olabilir. Bazı ülkelerde ise gebelik, sadece belirli tıbbi nedenlerle sonlandırılabilir.
Önemli bir nokta, gebeliğin sonlandırılması kararının, gebeliği sonlandırmayı düşünen kadın tarafından verilmesi gerektiğidir. Bu karar, kadının yaşamı ve sağlığı için önemli bir etkiye sahip olduğundan, bu karar verilirken sağlık uzmanlarından destek alınması önerilir.
Gebeliğin sonlandırılması ile ilgili yasalar ve tıbbi uygulamalar, ülkelere ve durumlara göre farklılık gösterir. Kadınlar, gebeliğin sonlandırılması hakkında karar verirken, sağlık uzmanlarından bilgi ve destek almalıdır.