P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg nedir neyi temsil eder en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Sizler için bu konu hakkında geniş kapsamlı bir içeirk hazırladık.
P.E.K/ Bsmk Dğr /Ek Gstrg Nedir?
SGK çalışanları hizmet dökümlerini incelediğinde gözüne çarpan detaylarla birlikte kapsamlı olarak maaş durumunu, ikramiyeleri ve daha birçok bilgilendirme alabilir. Ancak bunların net bir şekilde anlaşılması, hesaplanması açısından açılımların bilinmesi gerekmektedir. Bu sayede maaş unsurlarının daha ayrıntılı olarak gözlemlenmesi mümkün olabilmektedir. Hizmet dökümlerinde üç ana değer önem taşımaktadır. P.e.k, bsmk dğr ve ek gstrg SGK’lı kişiler için önem taşımaktadır.
Pek Bsmk Dğr Ek gösterge Nedir?
Sosyal güvenlik kurumu yer alan parametreler herkesçe dikkat geçmektedir. Her bir terimin ayrı bir anlamı bulunmaktadır. Bu yüzden doküman içinde yer alan bu terimler bilindiği takdirde kendi SGK işleyişimizi daha dikkatli ve etkin kullanabilmek söz konusudur. Pek bsmk dğr ek gösterge nedir anlaşıldığında değerlendirme yapmak çok daha basit olacaktır. Hizmet dökümünü inceleyebilmek için önce pek, basamak değeri ve ek gösterge hakkında bilgilenmek çok akıllıca olacaktır.
P.E.K :Prim esasına dayanan bir maaştır. SGK kapsamına giren herkesi kapsamaktadır. Asgari çalışanlar için brüt asgari ücret olarak değerlendirilmektedir.
Bsmk Dğr: Bağkur çalışanlarının yaptığı ödemelerin belirlenmesinde kullanılan terimdir.
Ek Gösterge: Devlet memurlarının maaş ve ikramiyelerinin hesaplanması adına ek göstergeler önemlidir. Ek göstergeler herkes için farklı hesaplanmaktadır. Bu yüzden bazı insanların maaşları düşükken bazıların yüksek olabilmektedir.
Pek Ek Gösterge
PEK hizmet dökümünde bulunan bir terimdir. Açılım olarak prime esas kazanç olarak adlandırılmaktadır. Pek ek gösterge kavramları daha iyi anlaşıldığında hesaplamalar çok daha kolay olacaktır. Pek çok yönlü kazancı simgelemektedir. Söz gelimi çalışanın aylık kazancının yanı sıra sağladığı prim, ikramiyesi ve farklı kazançların gösterildiği kısım PEK olarak bilinmektedir. Hizmet dökümünde PEK farklı ödemelerle de yansıyabilmektedir.
PEK ödemeleri hesaplanarak hizmet dökümü sistemine girilmektedir. Çalışanların daha iyi şartlarda çalışması adına çeşitli ek ödemelerde PEK içerisinde yer alır. Örneğin çocuk ve aile yardımları, yemek paraları, izinler PEK ile gözlemlenmektedir. Ek gösterge ise devlet memurları için maaş hesaplamasında kullanılan önemli bir hesaplama çeşididir. Ek gösterge sayesinde memurlar ikramiye ve emekli maaşlarını yüksek şekilde alabilmektedir.
SGK Basamak Değeri Nedir?
Hizmet dökümünde dikkat çeken bir diğer önemli terim ise SGK basamak değeri olarak gözlemlenir. Bu terim Bağkur ödemesi yapan kişileri ilgilendirmektedir. SGK basamak değeri nedir Bağkur çalışanları tarafından merak edilmektedir. Ancak bu terim 2008 öncesi Bağkur ödemesi yapanları kapsar. Genellikle Bağkur ödemeleri düşük olarak ödenmektedir. Bu sebeple ödemelerin getirdiği prim ödeme yapanlar için önemlidir.
2008 öncesinde Bağkura ödeme yapan kişiler ödeme süreçlerine bağlı olarak ne kadar prim alacaklarını basamak değeri ile görebilirler. Elbette ki günümüzde artık basamak değeri bulunmamaktadır. Çünkü 5510 kanun gereğince 2008 yılında basamak değerleri kalkmıştır. Ancak daha önce Bağkura ödeme yapmış olanlar primlerini öğrenmeleri için basamak değerine bakarlar. Hizmet dökümünden bu primler görüntülenmektedir. Günümüzde basamak değeri yerine tavan ve taban primi uygulamaları mevcuttur. Genelde taban prim ödemeleri düşük olarak ödenir. Eğer daha sonrasında yüksek bir prim almak istiyorsanız o zaman SGK kurumuna başvuru yaparak prim ödemesini yükseltebilirsiniz.
Basamak Değeri Ek Gösterge Nedir?
Basamak değeri ek gösterge nedir karıştırılmaktadır. Hizmet dökümünde herkesin kendi güvencesine göre terimler bulunmaktadır. Basamak değeri 4B grubuna ilişkin bir hizmet dökümüdür. Bu sebeple SGK’lı olan 4A dokümanlarında çıkmaz. Aynı şekilde ek göstergeler kamuda görev alan devlet memurlarınca alınmaktadır.
Basamak değeri artık tavan ve taban prim olarak adlandırılmaktadır.
Bsmk dğr 4B kapsamında hizmet vermiş kişilere özeldir.
2008 yılında basamak değerleri kalkmıştır. Ancak 2008’e kadar ödeme yapanlar bu kısımda yer alan bilgileri görebilir ve primlerini öğrenebilir.
Bağkur güvencesine dahil olan kişiler taban ve tavan prim ödemesini düşük şekilde ödeyebilirler. Ancak düşük ödemenin getirisi de düşük olacaktır. Bu sebeple SGK kurumuna başvurarak yüksek ödeme talep edebilir.
Ek göstergeler ise devlet memurlarına özeldir. Emekliliğe hak kazanan memurun maaşı ve ikramiyeleri diğer özel sektörde çalışan kişilerden farklı hesaplanmaktadır.
Prime Esas Kazanç Hesaplama
Prime esas kazanç hesaplama oldukça basittir. Burada yapılan çalışan kişinin günlük ücretinin çalışma günleri ile çarpılmasıdır. Günlük prime esas kazanç bir aylık çalışma günü ile çarpılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Pek tutarı ister asgari ücrette ister daha yüksek ücretlerde olsun günlük ücretle çalışma günü çarpılarak bulunur.
Örnek vermek gerekirse 450,00 lira olsun çalışma günü ise 30 olsun.
450,00 x 30 = 13,500.00 TL olarak PEK belirlenmektedir.
Prime Esas Kazanç Ek Gösterge Nedir?
P.E.K birçok kişi için çok önemlidir. Ancak birçok kişi Prime esas kazanç ek gösterge nedir bilmemektedir. Prime esas kazanç maaş, ikramiye ve prime ek olarak verilen birçok ödemeden oluşabilmektedir. Ek göstergeler ise devlet memurlarının maaş kazançlarının hesaplanmasını esas almaktadır. Prime esas kazanca birçok içerik eklenmektedir. Böylece prime esas kazançlar makul olabilmektedir.
- Genel ücret
- Ücrete yapılan farklı ekler
- Ücret çeşitliliği
- Çeşitli fark ödemeleri
- İdari Kaza ödemeleri
- İstirahat ödemesi
- İzin kapsamında yapılan ödemeler
- İzin ücreti
BK B DK Nedir?
Hizmet dökümlerinde dikkati çeken kısaltmalar bulunmaktadır. Bunlar çalışan ve emeklilerin maaşlarını ne sıfatla aldıklarına dair bilgiler vermektedir. BK B DK nedir bilmeyenler için kısa ve öz açıklayalım.
BK: Belge kodu anlamına gelmektedir.
B: Basamak anlamı taşır.
DK: Derece ve Kademe olarak ifade edilmektedir. Derece ve unvanlar kişilerin maaşlarını doğrudan etkileyecektir.
Kazanç Ne Demek?
Kazanç hayatımızı daha rahat şartlarda sürdürebilmek adına çalışmamızın karşılığına verilen addır.
Kazanç ne demek bilmeyen yoktur. Kazancımızla barınma, gıda ve diğer tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Emeğimizin karşılığını aldığımızda genel ihtiyaçlarımızı karşılamak zor gelmez. Herkesin kazancı birbirinden farklıdır. Kimi az bir kazanç sağlarken kimileri yüksek kazanca sahip olabilmektedir. Çalışma hayatında kazanılan ücretler sayesinde ferah bir hayat sağlanabilir. Elbette ki gençlikte çalışmanın sonucunda emeklilik bir hak olarak önem kazanacaktır.
Prime Esas Kazanç Nedir?
PEK olarak kısaltılan prime esas kazanç nedir birçok kişi tarafından merak edilir. Prim, maaş ve ikramiye dışında olan ödemeler prime esas kazanç olarak karşımıza çıkmaktadır. İkramiyeler ile ödenen prime esas kazançlar bayramlarda ve yılbaşı günlerinden ön plana çıkmaktadır. Primler ise ya çalışanın kendi çalışması koşulu ile ya da ekip çalışması ile aldığı hak ödemelerdir. Ücretlere ek olan izinler veya mesailerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra prime esas kazanca ek olan birçok ücret unsuru vardır.
- Aile yardımları
- Çocuk Yardımları
- Yemek Ücretleri
- Performans Primi Hesaplama
Performans primi mağazalarda, büyük şirketlerde oldukça sık rastlanan bir ödemedir. Genellikle yılda iki kere çalışanlara ödenmektedir. Performans primi hesaplama nasıl yapılır çalışanlar tarafından merak edilmektedir. Her kurum ve kuruluşa göre performans primi değişkenlik gösterebilmektedir. Performans primleri belirlenen yüzdelikler ile hesap edilmektedir. Belirlenen oran ne ise maaşın %5’i %10’u hatta daha fazlası şeklinde olabilmektedir.
Elbette ki performans primi alacak kişilerin ne kadar prim alacağına ilişkin bazı detaylar bulunmaktadır. Bu sebeple herkesin aynı oranda prim alması mümkün olmayabilir. Performans pirimi için kişinin hizmette yılı, üst düzey yöneticilerin değerlendirmesi ve idari personellerin görüşleri önem taşımaktadır. Hizmet yıl %30 iken değerlendir
Prime Esas Kazanca Dâhil Edilmeyen Ödemeler
PEK birçok kişi için önemlidir. Çünkü maaş dışında farklı ödemelerde mümkündür. Böylece maaş daha tahminkar olabilmektedir. Ancak PEK ile ödenenler dışında ödenmeyenlerde bulunur. Bu yüzden çalışanlar Prime esas kazanca dahil olan ve olmayan unsurlar bilindiğinde kişiler ödemeler konusunda daha bilinçli olabilmektedir. Prime esas kazanca dâhil edilenler ve edilmeyenler özellikle çalışma hayatına yeni başlayan kişilerce karıştırılmaktadır. Bu yüzden prime esas kazanca dahil edilmeyen ödemeler tazminatlar olarak dikkat çekmektedir. Prime esas kazanca dahil olmayanlara kısaca göz gezdirelim.
İş sonu Tazminatı: Sözleşmeli olarak kamuda çalışan kişiler işten çıktıklarında iş sonu tazminatı alırlar. Ancak PEK ödemelerine dahil değildir.
Kıdem Tazminatı: Çalışanlar emeklilik durumunda veya işten çıkma durumu söz konusu olduğundan kıdem tazminatı alırlar. Elbette ki kıdem tazminatın oluşabilmesi ve yüklü olabilmesi için seneler gerekmektedir. Prime dahil olmamaktadır.
Keşif Ücreti: Birçok çalışan proje üretirken işin maliyetini araştırarak emek sarf etmektedir. Keşif ücretleri ne yazık ki PEK ücretinde kaile alınmamaktadır.
Evlilik Tazminatı: Evlenen kişiler işten çıkıp evlilik tazminatı alabilir. Ancak bu PEK ödemelerinde yer almaz.
Yolluklar: Çalışanların yol masrafları PEK olarak karşılanmaz.
İşten Ayrılış Bildirgesinde Prime Esas Kazanç
İşten ayrılış bildirgesinde prime esas kazanç alınıp alınmadığı merak edilmektedir. Genel olarak Prime esas kazançlar SGK tarafına her ayın 26. Günün teslim edilmelidir. Çalışan kişiler emeklilik nedeni ile işten çıkmışsa prime esas kazançların mutlaka işletilmesi gerekir. Özellikle çıkıştan önceki birinci ve ikinci aya ilişkin prime esas kazançlar beyan edilmektedir. İşten çıkan kişiler SGK teslim etmek için Sigortalı hesap fişi vermektedir. Bu sayede pirime esas kazancı belirlenmiş sigortalı çalışanda mağdur edilmemiş olur.
Prime Esas Kazanç Basamak Değeri Ek Gösterge Hesaplaması
Çalışan veya emekli olan kişiler SGK üzerinden maaş takibi yapabilmektedir. Hizmet dokümanları sayesinde hakkı olan maaş içeriklerini görebilmektedir. Prime esas kazanç basamak değeri ek gösterge hesaplama birbirinden farklıdır. Çalışan bireyler hesaplamaları öğrenerek maaşlarındaki eksikliği veya fazlalığı gözlemleyebilmektedir.
Prime esas kazanç hesaplaması: PEK hesabının yapılması için günlük kazanç ve çalışılan gün sayısı baz alınarak çarpılır. Böylece prime esas kazanç ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikle yemek, çocuk ve ile yardımları da hesaplanarak maaşa eklenilir.
Basamak değeri hesaplaması: Artık kullanılmamaktadır. Onun yerine taban ve tavan uygulaması bulunmaktadır.
Ek Gösterge hesaplanması: Devlet memurları diğer çalışanlardan farklı maaş hesaplamasına tabidir. Bu maaşların hesaplanmasında memurun derecesi ve unvanı çok önem taşımaktadır. Maaş kat sayısı ile ek gösterge maaşı çarpıldığında ücretler ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte taban göstergeleri her memur için bin olarak değerlendirilmektedir. Unvan ve dereceler memurun maaş durumunu etkilemektedir.
Maaş dokümanını e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Hizmet dokümanları sayesinde kişiler verim günlerini, izinlerini, kesintilerini, alacağı maaşları, ek tutarları net bir biçimde görebilmektedir. Elbette ki herkesin maaşı bir olmamaktadır. Bazı maaşlar düşükken bazıları yüksek olabilir. Bunun nedeni yüksek ödenekler, primler olarak açıklanabilmektedir.