Profesör muayene ücretleri ne kadar sorusu, internette en çok araştırılan konulardan biri. Sağlık hizmetleri konusunda insanların en çok tercih ettiği kurumların başında ise üniversite hastaneleri geliyor. Vatandaşlar, çeşitli rahatsızlıklar ve ameliyatlar için üniversite hastanelerinde görev yapan profesörlere başvuruyor. Üniversite hastanelerinde görev yapan profesörlerin özel muayene ücretleri ise rahatsızlıklara ve ameliyatların kapsamına göre değişiklik gösteriyor.
Vatandaşlar, özel sağlık kuruluşlarında ve üniversitelerde ek ücret ödeyerek profesörlere özel muayene olabiliyor. Üniversitelerin eğitim hastanelerinde 2013 yılından itibaren hoca farkı adıyla ek olarak profesör ücreti alınıyor. Mesai saatlerinin dışında öğretim üyelerine muayene ve tedavi olmak isteyenler öğretim üyesi farkı adı altında profesör muayene ücretleri ödüyorlar. Üniversitelerin araştırma hastanelerinde öğretim üyesine muayene olmak için araştırma hastanelerinin web sitelerinden özel muayene randevusu alınıyor.
Üniversitelerin araştırma hastanelerinde öğretim üyelerine ek ücret ödeyerek muayene olmak mümkün. Profesörlere muayene olmak için tıpkı özel sağlık kuruluşlarında olduğu gibi, fark ödemek gerekiyor. Üniversitelerin araştırma hastaneleri, sağlık ekipmanlarının fazla olması, uzman profesörlerin görev yapması ve erken müdahale imkânının olması nedeniyle çok tercih ediliyor. Bazı üniversite hastanelerinde profesör muayene ücretleri sabitken, bazı hastanelerde normal ücretin iki katı ücret talep ediliyor.
Profesör Muayene Ücretleri
Profesör muayene ücretleri özel sağlık kuruluşları ile üniversitelerin araştırma hastanelerinde her bölüme göre değişmektedir. Ülkemizde devlet hastanelerinde sağlık sigortası olan vatandaşlar, muayene ve ameliyat için ek ücret ödememektedir. Özel hastanelerde ise muayene ve ameliyat işlemleri ücretli olarak yapılmaktadır. Birçok vatandaş devlet hastanelerinde muayene ve ameliyat olmayı tercih etmektedir. Devlet hastanelerinde muayene ve ameliyat işlemleri, uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Vatandaşların büyük bir kısmı ise alanında uzman olan profesörlere muayene ve ameliyat olmayı tercih etmektedir.
Profesörlerin deneyim ve uzmanlık bilgileri yüksek olduğundan, ülkemizde profesörlere muayene ve ameliyat olmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Profesörlere muayene olmak isteyenler, özel araştırma hastanelerinde belirli bir ücret ödeyerek muayene olabilmektedir. Profesörlere ödenen muayene ve ameliyat ücretleri her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından sabit olarak belirlenmektedir.
Üniversite hastanelerinde hastadan alınan ameliyat ücretinin yarısı, ameliyatı yapan hekime ödenmektedir. Hekimin uzmanlığı arttıkça hekime ödenen fiyat da artmaktadır. Özel hastanelerde uzman hekimlerin muayene ve ameliyat ücretleri oldukça yüksektir.
Ancak ülkemizde profesör ve doçentlere ödenen ücretlere bir sınırlama getirilmiştir. Bu sınırlamaya göre, profesör ve diğer hekimlerin ameliyat ücretleri, asgari ücretin iki katını aşmamalıdır. Bu yüzden üniversitelerin araştırma hastanelerinde profesörlere veya diğer hekimlere ödenecek ücret, asgari ücretin 2 katından fazla talep edilememektedir. Profesör muayene ücretleri başlığımızdan sonra şimdi geçelim profesör özel muayene ücretleri ne kadar tutuyor, incelemeye.
Profesör Özel Muayene Ücretleri
Profesörler, sağlık alanında en üst seviyeye ulaşmış uzman hekimlerdir. Profesörler aynı zamanda kendi alanlarında en iyi eğitimi alan, deneyimli hekimlerdir. Bu yüzden birçok insan sağlık sorunları için profesörlere muayene olmak istemektedir. Profesörlere muayene olmanın en hızlı ve ekonomik yolu ise üniversite araştırma hastanelerine başvurmaktır.
Bu yüzden birçok insan devlet hastaneleri yerine, tedavi için üniversitelerin araştırma hastanelerini tercih etmektedir. Üniversitelerin araştırma hastanelerinde mesai saatleri dışında ek ücret ödeyerek muayene olunabilmektedir. Mesai saatleri dışında muayene için ödenecek ek ücret ise her üniversite hastanesine göre değişmektedir. Üniversite hastanelerinin ücretleri polikliniklere göre de farklılık göstermektedir.
Mesai dışında öğretim üyesine muayene olmak isteyen hastalar poliklinik muayene ücretinin iki katı kadar ücret ödemektedir. Mesai saatleri dışında öğretim üyesinden ameliyat, tedavi, tetkik gibi sağlık hizmeti almak isteyen hastaların Sağlık Uygulama Tebliğinde belirlenmiş ücreti ödemektedir. Mesai saatleri dışında üniversite hastanelerinden muayene ve hizmet almak isteyen hastaların bölüm sekreterliklerinden randevu almaları, randevu saatlerinde kayıt yaptırıp vezneye ücretlerini ödemeleri gerekmektedir. Üniversite araştırma hastanelerinde talep edilen profesör muayene ücretleri şöyledir:
- Anestezi ve Reanimasyon: 164 TL
- Beyin ve Sinir Cerrahisi: 224 TL
- Çocuk Cerrahisi: 198 TL
- Çocuk İmmünoloji ve Alerji: 204 TL
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: 182 TL
- Deri ve Zührevi Hastalıkları: 164 TL
- Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları: 224 TL
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: 202 TL
- Genel Cerrahi: 224 TL
- Göğüs Cerrahisi: 198 TL
- Göğüs Hastalıkları: 198 TL
- Göz Hastalıkları: 172 TL
- Hematoloji: 226 TL
- İç Hastalıkları: 226 TL
- Kadın Hastalıkları ve Doğum: 244 TL
- Kalp ve Damar Cerrahisi: 226 TL
- Kardiyoloji: 272 TL
- Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları: 172 TL
- Neonatoloji: 204 TL
- Nöroloji: 204 TL
- Nükleer Tıp: 178 TL
- Ortopedi ve Travmatoloji: 198 TL
- Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi: 224 TL
- Radyasyon Onkoloji: 178 TL
- Radyoloji: 178 TL
- Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları: 198 TL
- Tıbbi Genetik: 178 TL
- Üroloji: 224 TL
Profesörlere muayene olmanın bir diğer yolu ise profesörlerin özel muayenesine gitmektir. Profesörler özel muayenelerinde hizmet verdikleri hastalardan daha yüksek ücret talep edebilmektedir. Ancak Sağlık Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre, özel muayene ücretleri hastane muayene ücretlerinin en fazla 2 katı kadar olabilir. Üniversite araştırma hastanelerinde profesörlerin muayene ücretleri genel muayene ücretinin iki katıdır. Özel hastanelerde profesör muayene ücretleri, 400 TL ile 600 TL arasında değişmektedir. Bu ücretler, polikliniklere göre de değişiklik göstermektedir.
Profesör Ameliyat Ücretleri
Ülkemizde üniversite araştırma hastaneleri, muayene ve tetkiklerin detaylı yapıldığı kurumlardır. Üniversite hastaneleri, özel hastanelerin en iyi alternatifi olarak vatandaşlara en iyi teşhis ve en iyi tedavi imkânını sunmaktadır. Hem sigortalı hem de sigortasız vatandaşların hizmet alabildiği üniversite hastanelerinde profesör ve doçentlere muayene olmak ve ameliyat hizmeti almak oldukça kolaydır.
Profesör ameliyat ücretleri her araştırma hastanesine göre değişse de genellikle üniversite hastanelerinde ameliyatlar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu yüzden üniversite hastanelerinde hiçbir ücret ödemeden ameliyat olunabilmektedir. Ancak bazı üniversite hastanelerinde profesörlerin uyguladığı ameliyatlar için fark ücreti alınabilmektedir. Profesörlerin yaptığı ameliyatlarda alınan ücretler ise en fazla asgari ücretin 2 katı olmak zorundadır.
Üniversite hastanelerinin birçoğu Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır. Bu anlaşmanın neticesinde ameliyata profesör veya doçent girse bile ameliyatlardan bir ücret talep edilmemektedir. Profesör ücreti alınan üniversite araştırma hastanelerinde profesör ameliyat ücretleri, ameliyatın türüne ve kapsamına göre değişmektedir. Profesörlere ameliyat olmak için özel hastanelere de başvurulabilmektedir. 2022 yılında özel hastanelerde profesörlerin ameliyat ücretleri şöyledir:
- Hemeroid Ameliyatı 1000 TL
- Bademcik Ameliyatı 1500 TL
- Geniz eti Ameliyatı 1000 TL
- Apandisit Ameliyatı 1000 TL
- Sezeryan 1000 TL
- Normal Doğum 1000 TL
- Menisküs Onarımı 3000 TL
- Açık Safra Kesesi Ameliyatı 2000 TL
- Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı 3000 TL
- Kalça Eklemi Protezleri 6000 TL
- Kısırlık Tedavisi Ameliyatı 1000 – 10.000 TL
- Açık Prostat Ameliyatı 3000 TL
- Katarak ve Lens İmplantasyonu 1500 TL
Bazı eğitim ve araştırma hastanelerinde profesör ameliyat ücretleri, ameliyat ücretinin yarısı kadardır. Hastanelerde ameliyatınızın bir profesör tarafından yapılmasını istiyorsanız, toplam ameliyat ücretinizin yarısı, profesöre ödenmektedir. Bu yüzden, eğitim ve araştırma hastanelerinde öğretim görevlisi uzman doktorlardan ameliyat hizmeti aldığınızda, sizden istenen ücretin yarısı kadar ek ödeme yapmanız gerekebilir.
Örneğin ameliyat ücretiniz 3000 TL ise, bu ücrete ek olarak 3000 TL’nin yarısı olan 1500 TL ek ücret ödemeniz gerekecektir. Profesörler tarafından yapılan ameliyatların ücretleri operasyonun niteliğine ve zorluğuna göre artabilmektedir. Profesör muayene ücretleri hakkında aklınıza takılan herhangi bir soru varsa yazımızın altına yorum olarak bildirebilirsiniz.