Alkol kullananların en çok araştırdığı konulardan biriside, promil hesaplama 2024 alkol promil hesaplama (bira, rakı, viski) olmaktadır. Alkolde bulunan promil oranı, özellikle trafikte araç kullananlar için önem taşımaktadır. Tüm dünyada alkol alanların ise trafiğe çıkması ve araç kullanması yasaktır.
Promil Hesaplama
Trafiğe çıkan alkollü sürücülerin aldıkları alkol seviyeleri ise promil olarak ölçülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre alkol alarak trafiğe çıkan sürücülerin hem kendi can güvenliğini, hem de diğer insanların can güvenliğini riske attıkları ispatlanmış durumdadır. Bu nedenle trafikte promil hesaplama büyük önem taşımaktadır.
Ve şunu kesinlikle ifade etmeliyiz ki lütfen sevdiklerinizi veya diğer insanları üzmemek için trafiğe alkollü çıkmayınız. Eğer alkol kullandıysanız gideceğiniz yere alkol kullanmayan arkadaşınızla, taksiyle vb. şekilde gidebilirsiniz. Eğer trafiğe çıktınız ve promil hesaplama işlemi nasıl yapılıyor diyorsanız o zaman yazımıza başlayalım.
Türkiye’de Alkol Promil Oranları Nelerdir?
Promil kelime anlamı olarak binde anlamına gelmekte olup, kanda bulunan alkol oranın seviyesini gösteren bir ölçü birimi olmaktadır. Kandaki alkol oranı ise bu işi yapan ve çok hassas olan aletlerle ölçülmektedir. Türkiye’de ise alkol promil hesaplama da, sakıncalı olan sınır yasal olarak 0,50 promil üstü olmaktadır. Promil hesaplamasında belirli bir miktar kanda bulunan alkol oranının ağırlığı tespit edilmektedir.
Alkollü araç kullanmak trafikte ölümlere varan kazalara yol açmakta olup, trafikte olan sürücülere alkolmetre ile kanda bulunan alkol promil oranları kolaylıkla açığa çıkmaktadır. Trafikte 0.50 üstü promil oranı çıkan sürücülere ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre; para cezası, aracın trafikten men edilmesi ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konulması cezaları uygulanmaktadır.
Alkollü olduğu için ceza kesilen sürücünün, aynı suçu tekrarlaması durumunda ise sürücü para cezası ile birlikte aracı trafikten men edilmekte ve ehliyetine 2 sene olmak üzere el konulmaktadır. Bu nedenle trafikte olan sürücüler için sıklıkla ve düzenli olarak, trafik polislerince alkol denetimleri yapılmaktadır.
Alkollü İçecekler Kaç Promildir?
Alkol promil hesaplamasında; bira promil hesaplama, rakı promil hesaplama ya da diğer alkollü içeceklerin hesaplanmasında, kişilerde bulunan kanın hacmi ve alkolün ağırlık oranları dikkate alınarak ölçülmektedir. Bu nedenle yapılan alkol testlerinde, aynı zamanda kişilerin boyuna, kilosuna ve yaşına göre yapılan promil hesaplamalar da söz konusu olmaktadır.
Kanda Bulunan Promil Oranlarının Etkileri Nelerdir?
Kanda bulunan alkol hesaplama işleminde çıkan promil oranlarına göre kişilerin vücutlarında ve davranışlarında bir takım etkiler görülmektedir. Buna bağlı olarak kanda bulunan promil oranlarının etkileri ise sırasıyla şu şekilde sıralanmaktadır,
- 0,2 Promil: Kanında 0,2 promil alkol alan kişilerin vücut ısıları hafif olarak yükselmekte, ruh halleri değişmekte ve davranışlarını kontrol etmede bozukluklar yaşanmaktadır.
- 0,5 Promil: Vücutta gevşemelere olmakta, dikkat azalmakta ve muhakeme bozukları ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yasal olarak alkol alımında sınır 0,5 promil olmaktadır.
- 0,8 Promil: Kişilerin kendilerini kontrol etme becerileri azalmakta, tepkileri dengesizleşmekte ve algıları ve muhakeme becerileri zarar görmektedir.
- 1 promil: Sarhoşluk belirtileri ortaya çıkmaya başlamakta, ruh halleri çok ani olarak değişmektedir.
- 1,5 promil: Kişilerin konuşması bozulmakta, ayakta zor durmakta ve yürümede güçlük çekmektedirler.
- 2 promil: Fiziksel duyumlar azalmakta, kişiler ağrılarını hissedememektedirler. Ağlama ya da çok gülme gibi aşırı duygusal tepkiler vermektedirler.
- 3 promil: Kişilerin refleksleri kaybolmakta, bilinç kayıpları olabilmekte ve bilinçleri bulanıklaşmaktadır. Bundan daha yüksek promil oranlarında ise kişilerin bünyelerine de bağlı olarak, kişiler alkol komasına girebilmektedirler.
Alkollü Araç Kullanma Cezaları Nedir?
Alkollü araç kullanmak Türkiye’de ve tüm dünyada yasaktır. Türk yasalarına göre alkollü araç kullanmak suç teşkil etmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/ 5 maddesine göre trafikte seyir halinde iken alkollü araç kullananlara bir takım cezalara çarptırılmaktadırlar. Buna bağlı olarak alkollü araç kullanma cezaları ise 2024 verilerine göre sırasıyla şunlar olmaktadır;
- İlk olarak alkollü araç kullanma cezası 1,228 TL’dir.
- İlk alkollü araç kullanma cezası kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödenirse 921 TL olarak ödenebilmektedir.
- Aynı zamanda ilk alkollü araç kullanarak yakalanan sürücülere para cezasının yanında, araçları trafikten belli bir süreliğine men edilmekte ve 6 ay süre ile ehliyetlerine el konulmaktadır.
- İkinci olarak alkollü araç kullanma sonucunda kesilen para cezası ise 1,539 TL olmaktadır.
- İkinci olarak alkollü araç kullanma cezası kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödenirse 1,154 TL olarak ödenebilmektedir.
- Aynı zamanda ikinci olarak alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere para cezasının yanında, araçları trafikten men edilmekte ve 2 yıl süre ile ehliyetlerine el konulmaktadır.
- Üçüncü sefer ya da daha fazla alkollü olarak araç sürerken trafikte yakalanan sürücülere kesilen trafik cezası ise 2,473 TL olmaktadır.
- Üçüncü sefer ya da daha fazla alkollü olarak araç sürerken trafikte yakalanan sürücülerin, ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde cezayı ödeme durumlarında ise bu meblağ 1,854 TL olarak ödenebilmektedir.
- Üçüncü sefer ya da daha fazla alkollü olarak araç sürerken trafikte yakalanan sürücülerin araçları trafikten men edilmekte ve bu kişilerin sürücü belgelerine 5 sene olmak üzere el konulmaktadır. Bunlara ek olarak 6 aydan az olmamak şartı ile bu sürücülere hapis cezası da uygulanabilmektedir.
Alkollü Araç Kullananlarının Alkolmetreyi Üflememesinin Cezası Nedir?
Alkollü araç kullanan sürücülerde, 0,50 promil alkol oranı çıkması durumunda pek çok trafik cezası uygulanmaktadır. Bu alkol denetimleri sırasında sürücülerin alkolmetre test cihazını üflememeleri de yasal olarak suç teşkil etmektedir. Alkolmetreye üflemeyi red eden sürücülere ise imtina adı verilen tutanak tutulmakta ve sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl boyunca el konulmaktadır.
Buna ek olarak 2024 yılı itibari ile trafikte yapılan alkol denetimlerinde alkolmetreyi üflemeyen sürücülere 3,836 TL olmak üzere para cezası kesilmektedir. Aynı zamanda alkollü olarak kaza yapan sürücülerin trafik sigortaları varsa, alkollü olmalarında dolayı sigorta bu zararlarını hiç bir şekilde karşılamamaktadır. Bu nedenle trafikte alkollü olarak seyreden bütün sürücülere, büyük yaptırımlı cezalar her zaman uygulanmaktadır.
1 Shot Tekila Kaç Promil
1 Shot Tekila kaç Promile denk geliyor, ve diğer içkilerin oranlarını öğrenmek için aşağıda yer alan tablodan bilgi sahibi olmanız mümkün.
ÖLÇÜM DEĞERİ | promil hesabı(miligram alkol/mililitre kan) | 1 Litre kanda ne kadar alkol var | VÜCUT VE DAVRANIŞ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ |
0.2 Promil | 20 mg alkol/100 ml kan (20:100=0.2) | 0.2 gram alkol | ruh halinin değişmesi, vücut ısısında hafif bir yükselme, davranışlar üzerindeki kontrolün azalması |
0.5 Promil | 50 mg alkol/100 ml kan (50:100=0.5) | 0.5 gram alkol | belirgin bir gevşeme, dikkatin azalması, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlaması. YASAL SINIR |
0.8 Promil | 80 mg alkol/100 ml kan (80:100=0.8) | 0.8 gram alkol | koordinasyon, algı ve muhakemede belirgin bozulma, tepki zamanının, kendini kontrol etme becerisinin zarar görmesi |
1 Promil | 100 mg alkol/100 ml kan (100:100=1) | 1 gram alkol | sarhoşluk belirtileri, muhtemel mahcup edici davranışlar, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmeler |
1.5 Promil | 150 mg alkol/100 ml kan (150:100=1.5) | 1.5 gram alkol | ayakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekme, denge ve koordinasyonun kaybedilmesi, belirgin olarak sarhoşluk hali |
2 Promil | 200 mg alkol/100 ml kan (200:100=2) | 2 gram alkol | ağrı ve diğer fiziksel duyumların azalması, ağlama ve gülme arasında gidip gelmek gibi belirgin duygusal tutarsızlıklar |
3 Promil | 300 mg alkol/100 ml kan (300:100=3) | 3 gram alkol | reflekslerin azalması, bilinçte bulanıklık, pek çok kişide bilinç kaybı |