Şafak Hesaplama 2023 nasıl yapılır ve tam olarak şafak nasıl sayılır gibi sorularınızın net cevabı. Hayatımızda hemen her alana özgü bazı terim ve kavramlardan bahsetmek mümkündür. Bahse konu olan bu terim ve kavramlar, kendi içinde ve insanlar arasında belirli anlam ve öneme sahip olduğundan dolayı, bu kavramların ifade ettiği anlamlar da önem arz edebilmektedir.
Askerlik kavram ve terimleri içerisinde herkesi yakından ilgilendiren ve birçok kişinin merak ettiği ifadeler bulunmaktadır. Bu terimlerden biri olan ve askerlerimiz ile yakınlarını çok yakından ilgilendiren kavram olan şafak, askerliğin bitmesi ve terhis alınması anlamına gelmektedir. Şafak, kavram olarak aslında tarihi olarak askerlik yapan kişiler tarafından tanımlanmış bir kavramdır.
Şafak Nedir?
Konu askerlik olunca, insanların aklına belirli terim ve kavramlar gelmesi çok normaldir. Ülkemizde vatani görev olarak gerçekleştirilmesi gereken askerlik, önemli ve ulvi bir anlama sahiptir. Geçmiş yıllardan itibaren son derece kutsal ve vatani bir görev olarak bilinen askerlik, asker olan kişiler için gurur verici olsa da aile ve yakınları açısından meraklı ve heyecanlı bir bekleyişi ifade etmektedir. Asker ocağına giren kişi, askerlik şafak hesaplama konusunda hem bölük arkadaşlarından hem de askere gitmeden askerlik tecrübesi olan kişilerden bu bilgileri öğrense de şafak nedir gibi önemli ve manevi bazı anlamlara sahip olan konuları merak edenler için açıklamakta fayda vardır.
Şafak, bilindiği üzere kelime anlamı olarak gün doğmadan önceki zaman aralığı anlamına gelmektedir. Konu askerlik olunca ilk akla gelen kelimelerden biri olan şafak, aslında halk arasında terhis tarihi olarak da bilinmektedir. Kısacası şafak kelimesi ya da şafak saymak şeklinde ifade edilen kullanım, askerliğin bitmesine kaç gün kaldığını ifade etmektedir.
Safak Hesapla
Vatan görevi olarak yerine getirine askerlik görevinin bitmesine kalan günü ifade eden şafak konusu, terhis gününe kaç gün kaldığını belirten bir hesaplamaya sahiptir. Askere safak hesapla denildiğinde askerliğe başladığı gün yani silüs tarihi olarak ele alınan günden itibaren terhis olacağı güne kadar süre zarfını hesaplaması gerekir. Bu durumda asker, uzun ya da kısa dönem askerlik yapıyor olsun fark etmeksizin terhis olacağı güne kadar olan gün sayısını hesaplayıp söylemesi, şafak hesaplaması anlamına gelmektedir.
Askerlerin şafaklarını hesaplaması konusunda dikkat edecekleri önemli bir husus ise askerlik süresi içerisinde kullandıkları izin, aldıkları ceza, ocağa gelirken kullandıkları yol izni gibi gün ve tarih aralıklarını bu hesaba katlamaları olacaktır. Buna göre yol izni 1 ila 4 gün arasında değişir. Eğer asker, askerlik süresince izin kullanmamış ve ceza da almadıysa buna göre şafak hesaplanması konusunda erken terhis tarihi çıkacaktır. Ancak izin kullanımı var ve bunun da üzerine ceza aldıysa o halde terhis tarihi ceza ve izin günleri terhis edileceği güne eklenir ve geç bir sürede terhis olabilir.
Şafak Hesaplama
Günümüzde ise şafak kelimesini sık sık askerlik şafak hesaplama olarak duyabilmekteyiz. Bilindiği üzere şafak kelimesi, gün doğmadan önce olan zaman dilimini belirtmekte kullanılan ve zaman belirten özel bir kelimedir. Benzer şekilde şafak kelimesi, beşeri ve manevi olarak da bazı anlamları ifade edebilmektedir. Ancak konu askerlik olunca şafak kelimesi farklı anlamlara da gelebilmektedir.
Askerlik şafak hesaplama konusundan da tahmin edilebileceği gibi askerin terhis edileceği güne yaklaşma, askerlik günlerinin biteceğini ifade eden bir anlama sahiptir. Askerliğin bitip, normal sivil yaşama başlama anlamına gelen şafak kelimesi ve şafak hesaplanması ile ilgili de bazı detaylardan bahsedebilmek mümkündür.
Şafak Nasıl Sayılır?
Askerlerin şafak hesaplaması konusunda yukarıda bahsedildiği gibi izin günleri, cezalı günleri, silüs tarihi ile beraber yol izin hakkı gibi tarih ve gün bilgileri hesaba katılmaktadır. Bu durumlar askerin terhis tarihini öne çekebileceği gibi uzamasına da neden olabilmektedir.
Şafak askerliğin bitmesine kaç gün kaldığını ifade eden bir tanıma sahip olduğu için şafak nasıl sayılır sorusu sorulduğu zaman şafak 35 denildiğinde terhis gününe 35 gün kaldığı anlamına gelmektedir. Bazı kullanımda da 1-81 arasında bir gün kaldı ise il plaka bazlı olarak da bir kullanım olabilir. Kısacası bu durumda asker “şafak İzmir” diyor ise bu ifade “Şafak 35” demektir ve bu da terhis gününe 35 gün kalmış anlamına gelir.
Askerlikte Şafak Nedir?
Askere giden gençlerin, henüz askerliğe başlamasalar da daha önce askere giden ve deneyimi olan yakınlarından ve arkadaşlarından öğrendikleri bazı terimler ve kullanımlar vardır. Bunlardan biri olan şafak, askerler için vatani görevin bitip, sivil hayata döneceklerini ve yakınları ile ailelerine kavuşacakları günü ifade eder. Bu açıdan askerlik şafak hesaplama konusu, askerlik görevine başlayan her genç için önemli bir konudur.
Bilindiği üzere askerlik artık uzun dönem ve kısa dönem olmak üzere ayrılmıştır. Şafak hesaplanması meselesi de bu açıdan farklılık göstermez. Uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin, askere giden her genç, askerliğin bitmesine kalan gün sayısını şafak olarak kullanmakta ve terhis edileceği günü ifade etmesi için de bu kavramı kullanır.
Her ne kadar konu vatani görev olunca ve bu görev tarihi ve milli bir anlamı ifade etse de gençler şafak sayma konusunda askerliğin ilk günlerinde bu tabiri kullanmayabilir. Ancak uzun ya ada kısa dönem fark etmeksizin, askere giden her genç için şafak konusu geçerlidir ve terhis edileceği günü ifade eden bu kavram kullanılır. Terhis edilme günü de resmi olarak askerlikten çıkıp sivil hayatına başlayacağı günü ifade etmektedir.
Şafak Nasıl Hesaplanır?
Askere giden gençler ile aileleri ve sevdikleri için önemli bir konu olan şafak hesaplama konusu, kendine özgü bazı hesaplama detaylarına sahiptir. Askerlik görevini yapan kişiler için askerlik günlerinin bitişini ve sivil hayatının yeniden başlangıcını ifade eden terhis olma durumu şafak nasıl hesaplanır sorusu ile hesaplanabilmektedir. Resmi olarak konu ele alındığında ise şafak kelimesi askerlik alanında terhis tarihi, askerliğin bittiği tarih olarak bilinmektedir. Askerlik şafak hesaplama konusunda ele alınması gereken bazı detaylar bulunmaktadır.
Uzun ya da kısa dönem askerlik fark etmeksizin bahse konu olan terhis süresi ya da günü, askerliğin başlangıcından bitişine kadar olan süre için geçerli bir durumdur. Bu nedenle de hesaplama yönteminde bazı günler ve detaylı bilgiler önemlidir. Askerlikte şafak hesaplama işlemleri için hesaba katılacak olan gün ve detaylar arasında silüs tarihi, askerin ocağa giderken kullandığı yol izin hakkı, askerin askerlik boyunca kullandığı izinler ile beraber var ise aldığı cezalar da hesaplamaya dahil edilir.
Eğer asker, ocağa giderken uzun bir mesafeden geliyor ise yol izin hakkı olarak 1 ila 4 gün arasında bir gün kullanma hakkı bulunmaktadır ve yol izin hakkı dikkate alındığında şafak hesaplamasında eksi gün anlamına gelir. Yani yol izin günü hesaplamaya dahil edildiğinde bu yol hakkı şafak hesaplamasını kısaltan bir durum, terhis tarihinden 1 ila 4 gün düşülecek anlamına gelmektedir. Ancak askerlik süresi boyunca asker, izin aldı ise ya da cezalı bir durumu var ise bu durum da terhis tarihini erteleyen yani askerlik gün sayısını uzatan bir durumdur.