Türk tarihi ve Türk ırkları hakkında bilgi içeren konumuza hoş geldiniz. İnsanlık tarihinden bugüne dek pek çok ırk grubu türemiştir. Dünyanın birçok yerinde ırklar tartışmalara konu olmuştur. Türkler hangi ırka mensup pek çok kişi bilmemektedir. Bu yüzden Türk ırkına dair bilgiler oldukça heyecan vericidir. Türk kavramı ilk olarak Göktürk Devleti ile birlikte anılmıştır. Orta Asya’nın önemli devletlerinden olan Göktürkler Türk ırkını ilk kez vurgulamıştır. Tarihte Türk ırkına dair pek çok sahiplenici söylemler vardır.
Türkler Hangi Irka Mensup
Türk ırkı araştırmacıları da fikir ayrılığına sürüklemektedir. Türkler kimileri için Moğol kimileri için Aryani olarak nitelendirmiştir. Bazı araştırmacılar ise Çin ırkı yakın kabul etmiştir. Ancak günümüzde ırklar aynı dili konuşmaları, fiziksel görünümleri baz alınarak tespit edilmektedir. Türkçe konuşan Türk devletleri bulunmaktadır. Böylelikle dünyanın pek çok yerinde Türk ırkına mensup kişiler görmek mümkündür.
Faydalı Konu: Diş Doktoru Kimdir – Diş Doktoru Ne İş Yapar?
Türkler beyaz ırklar arasında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında dört beyaz ırktan biri olan Europid sınıfının Turanid grubu Türk ırkını oluşturmaktadır. Özellikle brakisefal kafa yapısı bu tespitleri tamamen doğrulamaktadır. Bazı araştırmacılara göre Türkler Andronovo ırkına mensuptur. Araştırmalar gösteriyor ki Türk ırkı beyaz ırk grubuna sahiptir. Elbette ki Türk toplumlarına bakıldığında çeşitli farklılıklar gözlemlenmektedir.
- Türkiye
- K.K.T.C
- Azerbaycan
- Özbekistan
- Kırgızistan
- Kazakistan
- Türkmenistan
- Tacikistan
- Moğolistan
- Kırım
- Dağıstan
Türk devletleri konum olarak birbirinden oldukça farklı olsa da soydaş ve ırkdaştır. Ana dilleri arasında benzerlikler oldukça barizdir. Bununla birlikte fiziksel yapılarla dikkat çekmektedir. Dünya ülkelerine bakıldığında her ırk nereden geldiği hakkında bilgi almaktadır. Öyle ki günümüzde artık farklı teknikler kullanılarak ırk tespiti yapılmaktadır. Böylece kişiler hangi ırkın mensubu bilimsel verilere dayanarak fikir elde edebilmektedir. Irk konusu geniş ve görecelidir. Sonuç itibari ile araştırmalar bile farklı sonuçlar doğurmaktadır.
Türkler Hangi Irklarla Akraba?
Türklerin hangi ırktan olduğu tartışılırken dikkat çeken bir başka konu ise Türkler hangi ırklarla akraba sorusudur. Türklerin akraba sınıfına giren ırklarda oldukça ilginçtir. Akraba demek soy bakımından benzer özellikler gösteren kişilere verilen addır. Tıpkı evlilik yolu ile akrabalık olabileceği gibi kökenler arasında da akrabalık ilişkileri söz konusudur. Irklar arasında akrabalık önemlidir. Toplumlar arasında genetik benzerlikler soy, ırk akrabalığı yaratmaktadır. Irk akrabalığı için belirli kriterler bulunmaktadır.
- Genetik yapı
- Fiziksel özellikler
- Dil
- Coğrafi konum
Aslına bakılırsa %1 bile olsa ırklar arasında uzaktan da olsa bir akrabalık söz konusudur. Yapılan incelemelerde görüldüğü üzere ırk araştırmalarında farklı ırk genlerine rastlamak mümkündür. Türklerin akrabaları arasında Arap, Kürt, Ermeni ve Yahudi ırklarına oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle Ermeniler genetik olarakta büyük benzerlik göstermektedir. Bu yüzden ilik ve kan donörlerinin uyuşmasına sık rastlanmaktadır. Bu iki ırk arasında tedavi gelişmeleri sağlamaktadır. Bununla birlikte farklı etnik kültürlerden de akrabalarımız mevcuttur.
Faydalı Konu: Instagram Gizli Hesap Görme
Irk akrabalarımız arasında Yemenli, Suriyeli, Gürcü ve Araplara rastlamak mümkündür. Irklar arasında Beyaz Araplar Türklerin fiziki ve genetik özelliklerine uyumludur. Elbette ki dil de akrabalık için önemli bir etkendir. Ancak ırkların genetik ve fiziksel yapısına baktığımızda çok şaşırtıcı sonuçlar çıkabilmektedir. Farklı bir dünya kültüründen gelen bir kişi ırk araştırmasına girdiğinde %80 Türk çıkma olasılığı bulunmaktadır. Bu yüzden ırk incelemeleri oldukça ilginçtir. Birbiri ile zıt kutuplar olan ırklarda bile benzerlik söz konusu olabilmektedir. Buda ataların insanoğluna yaptığı sürprizlerdendir.
Irk akrabaları araştırılırken insanlardan alınan DNA farklı kökenlerin çıkmasına yol açmaktadır. Bir insan DNA’sında farklı kökenlere rastlamak mümkündür. Hiç olası görünmeyen bir ırkın kırıntıları DNA içerisinde belirebilmektedir. Buda insanları hem heyecanlandırmakta hem de şaşırtmaktadır. Irklar arası akrabalık bulunmaktadır dolayısı ile ırkların saf kan olması düşünülemez. Çünkü tıbbi verilerle kökenler incelendiğinde ilginç sonuçlar elde edilmektedir.
Türkler Hangi Etnik Gruba Dâhil?
Türk kökenli kişilere bakıldığında saf olarak düşünülse de kökenlerde farklı etnik kültürler görülebilir. Etnik köken aynı dili konuşan aynı kültürel toplumdan gelen insanları temsil etmektedir. Etnik kökenlere bakıldığında ayrıştırıldığını görmek mümkündür. Ancak yapılan araştırmalar da ayrıştırılan etnik grupların tamda DNA içerisinde yer aldığı tespit edilmektedir. Dolayısı ile etnik gruplarla genetik ve fiziki özellikler taşırız. Türkler hangi etnik gruba dahil birçok kişi tarafından merak edilen bir sorudur.
Bir devlet üzerinde farklı etnik gruplar görmek mümkündür. Bu yüzden Türklerin hangi etnik gruba ait olduğu merak edilen bir konudur. Türkleri birçok etnik kültürde incelemek mümkündür. Kökenler her ne olursa olsun köken Türk olup kültürü farklılık gösterir. Farklı etnik kültürlerin bir coğrafya üzerinde var olması çeşitlilik katmaktadır. Etkin gruplar gelenek ve göreneklerini sürdürerek toplumda azınlık olarakta değerlendirilebilmektedir.
- Sunni
- Alevi
- Rumeli
- Kürt
- Çerkez
- Zaza
- Arap
- Laz
Elbette etnik gruplar yapılan araştırmalar sonucunda çoğunluğa göre belirlenmiştir. Ancak Türk olupta farklı azınlık gruplarda mevcuttur. Özellik Hristiyan azınlıklarda etnik gruplara dâhil olmaktadır. Etnik gruplar sadece kişilerin kültürlerini yansıtmaktadır. Soylarına bakıldığında Türk ırkına mensuptur. Etnik kökenler doğuştan gelen kültürlerdir. Bu yüzden kişilerin hem ırkına hem de etnik kökenine sahip çıkmaları çok önemlidir. Etnik gruplar soy ağaçlarından bulunabilmektedir.
Türk etnik grupları birbirinden ayrıdır. Elbette ki farklılıklar toplumu güzelleştiren öğelerdir. Etnik kökenler tarih boyunca var olmuştur ve olacaktır. Birçok ırkta etnik köken görebiliriz. Bir ırkın tek bir gruba dahil olması düşünülemez. Bu yüzden her birey kendi etnik kökenini araştırmalı ve bilmelidir. Soy araştırmasına girildikçe insanlar farklı yönlerini keşfedebiliyor. Bunların en ilginçleri etnik kökenler konudur. Kişi bilmese de on kuşak öncesine indiğinde farklı bir etnik kökenle karşılaşması dikkat çekici olmaktadır.
Türk Irkları Nelerdir?
Türk ırkları aynı dil ve fiziki özellikleri taşımaktadır. Türk olarak dünyaya gelen kişiler Türk ırkları nelerdir öğrenmek bilgi sahibi olmak isterler. Sonuç itibari ile hangi ırklar ile aynı kökeni paylaştığımız önemlidir. Kan bağı olmasa bile köken bağı kişileri birbirine yaklaştırabilmektedir. Birbirine yakın kökenler birbirlerine empati besleyebilmektedir. Çeşitli Türk ırkları bulunmaktadır. Bunlar yaşadıkları coğrafi konuma göre ayrışabilmektedir. Türk toplumları genetik özellikleri ile de benzerlik taşıdığından ortak yönleri oldukça fazladır.
Türk tarihine baktığımızda Türklerin Orta Asya’dan göçerek çeşitli yerlere yerleştiği saptanmıştır. Böylelikle coğrafi konumlarına göre farklı Türk ırkları belirmiştir. Türk demek illaki Müslümanlıkla ilişkilendirilmemelidir. Çünkü Hristiyan azınlıklarında da Türk asıllı vatandaşlar bulunmaktadır. Özellikle Yunan, Macar, Romen, Bulgar, Gürcüler Türk kökenli olabilmektedir. Bununla birlikte Kıbrıs, Suriye ve Kosava da oldukça yoğun Türk ırkı bulunmaktadır. Kişiler hangi Türk kökeninden geldiğini araştırmak isteyebilir. Böyle bir durumda gen araştırmaları etkili olacaktır. Çünkü soy ağaçlarına ulaşmak bazen mümkün olmayabilmektedir.
- Ahıska Türkleri
- Nogaylar
- Kumuk Türkleri
- Derbent Türkmenleri
- Kafkaslar
- Karapapahlar
Elbette ki Türk toplumları yerleşik coğrafyasına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Genel olarak bakıldığında tarihi kitaplara konu olmuş Türk ırkları bu şekilde olduğu gözlemlenmektedir. Irklar ne olursa olsun Türkler kökenleri ile gurur duymakta ve gelecek nesillere kök miraslar bırakmaktadır. Genetik mirasta diyebileceğimiz ırklarımız günden güne gelişim göstermektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde Türk ırkları bulunmaktadır. Özellikle Almanya Türk kökenli vatandaşlara ev sahipliği yapmaktadır. Türkler birçok ülkede yaygın olarak yerleşim sağlamaktadır.
Türkler Sarı Irk mı Beyaz Irk mı?
Türklerin ırkları konusunda ilginç varsayımlar bulunmaktadır. Birçok araştırmacı Türklerin sarı, bir kısmı ise beyaz ırk yönünde tespitler yapmaktadır. Bu yüzden Türkler sarı ırk mı beyaz ırk mı sorusu akılları kurcalamaktadır. Türkler sarı ırktan değil beyaz ırktan gelmektedir. Sarı ırklar genellikle sarı benizli çekik gözlü olarak nitelendirilmektedir. Genellikle Moğallar sarı ırktan gelmektedir. Türkler ise açık teli ve yuvarlar göz yapısına sahiptir. Dolayısı ile Türk ırkı beyaz ırk mensubudur. Beyaz ırka baktığımızda dört grupta incelmek mümkündür. Beyaz ırklar Nordik, Alpin, Doğu Akdeniz ve Avrupa ve son olarak Dinarik şeklinde incelenmektedir.
Beyaz ırk sınıfına giren Türkler Alpin kategorisine girmektedir. Özellikle kafatası yapısına bakıldığında brasikefal yapı gözlemlenmektedir. Buda Türklerin beyaz ırk olduğunu yüzde yüz tespit etmektedir. Fiziksel özellikler bakılaraktan kişinin beyaz mı yoksa sarı ırka mı bağlı olduğu bariz bir şekilde anlaşılabilmektedir. Genel olarak bakıldığında Türklere özgü fiziksel özellikler oldukça belirgindir. Yapısal özellikler göz önüne alındığında kişinin Türk kökenli olduğu veya Türk ırkı ile akraba olabileceği saptanabilmektedir. Türklerin beyaz ırkta görülen özellikleri taşıması sarı ırk ihtimalini yüzde yüz düşürmektedir. Türklerin fiziki yapısına nasıldır dediğimizde birkaç özellik belirginleşmektedir. Beyaz ırk mensubu olan Türkler bu özellikleri ile dikkat çekicidir.
- Brasikefal kafa yapısı geniş olmakla birlikte kısadır. Türk kafa yapısı genellikle bu kafa yapısına uygundur. Beyaz ırkta da bu kafa yapısına oldukça sık rastlanmaktadır.
- Beyaz ırk mensubu olan Türklerin ten rengi de açık renklerden oluşmaktadır. Genel olarak Türk ten rengi beyaz ve buğday renklerinden oluşmaktadır. Elbette ki etnik kökene bağlı olarak ten renklerinde değişkenlikte olabilmektedir.
- Beyaz ırktan olan kişiler düz ve hafif dalgalı saç yapısına sahip olmaktadır.
- Alpin olan ırklar burun yapıları düz olarak gözlemlenir.
- Dudak biçimleri orta kalınlıktadır.
- Alın kısımları dar değildir.
- Beyaz ırktan olan kişilerin çene yapılarında keskin hatlar yoktur. Belirgin olmayan yuvarlak hatlar daha ön plandadır.
- Göz yapıları yuvarlak ve biçimlidir. Ancak uzak göz mesafesi bulunur.
- Beyaz ırklarda kadın olsun erkek olsun kıl oranı daha azdır.
Türklerin Irkı Nedir?
Türklerin ırkı nedir her zaman merak edilmiştir. Tarihin en eski devletlerinden olan Göktürk Devleti Türk ırkını oluşturmuştur. İlk kez Göktürk devleti ile Türk adını tarihe duyurmuştur. Böylelikle çeşitli yerleşimlerde Türk adı giderek çoğalmış ve günümüzde köklerimizi oluşturmuştur. Türklerin nereden geldiğine dair pek çok bilgi vardır. Bunların hangileri doğru pek bilinmemektedir. Türk ırkından olan kişiler kendi kökenlerine baktıklarında kendi ırklarına dair bilgiler elde edebilirler. Dolayısı ile kişi Türk olsa da kökende farklı bir kültür olabilmektedir.
Türk tarihinin başlangıcına bakıldığında ilginç bilgiler söz konusudur. Türk ırkının doğuşu M.Ö 6000 yılına dayanmaktadır. Daha sonra Orta Asya döneminde yayılarak genişlemektedir. Balkan dönemine bakıldığında Tuna Bulgarları, Hunlar Peçenek, Kuman boylarında Türkler varlığını sürdürmektedir. Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte yepyeni bir Türk devri başlamıştır. Türkler güçlenmeye ve Türk toplumları oluşturmaya başlamıştır. Büyük Selçuklu Devleti ile birlikte Türk ırkı güçlü bir döneme geçiş yapmıştır. Böylelikle beylikler ve aşiretler kurulmaya başlamıştır. Osmanlı döneminde ise Türkler dünyaya hükmedecek duruma gelmiştir. Özellikle Yükselme devrinde Türk ırkı dünyanın her yerinde kendini göstermiştir.
Türk ırkının en şanlı dönemi Türkiye Cumhuriyeti ile sağlanmıştır. Türkler tarihe altın harflerle isimlerini yazdırmışlardır. Türk ırkı değerlerine sahip çıkarak bugünkü konumuna gelmiştir. Türkiye ile birlikte pek çok Türk Cumhuriyeti de ırkdaş olarak yaşamını sürdürmektedir.